- Ce inseamna a trai in cuplu?
- Care sunt beneficiile vietii in doi?
- Care sunt etapele unui cuplu?
In ciuda greutatilor care apar atunci cand traim alaturi de cineva, cuplul este cel mai bun stil de viata si cea mai buna strategie care creste probabilitatea de a fi fericiti pe termen lung.
Cat suntem fericiti in cuplu?
Toate cuplurile sunt fericite in perioada de inceput, cea de seductie si in luna de miere. Asta inseamna vre-o 2-3 ani. Dupa aceasta perioada lucrurile se cam strica. De ce se intampla asta? Pentru ca partenerii isi arata adevarata fata si responsabilitatile de cuplu, familiale si profesionale si financiare devin din ce in ce mai mari.
Unele cupluri reusesc sa ramana fericite mai mult timp. Asta se intampla pentru ca ele au invatat sa treaca mai usor peste crizele si conflictele din viata conjugala.
- Cum reusesc cuplurile sa treca peste perioadele de criza?
- Prin ce se diferentiaza cuplurile fericite de cele nefericite?
- Ce fac cuplurile fericite fata de cele nefericite?
Cercetarile au demonstrat ca partenerii care apartin cuplurilor fericite poseda aptitudini si atitudini diferite de cele ale iubitilor intimi, care de regula in timp se transforma in dusmani.
Cuplurile fericite reusesc sa evite piedicile care se ivesc, comparativ cu cei care se despart si care urmeaza de regula acelasi scenariu: seducere, unire, competitie si despartire. Toate cuplurile trec prin aceleasi momente critice si se confrunta cu aceleasi conflicte.
Cuplurile fercite renunta la iluziile adolescentine, dobandesc experienta si sa fac eforturile necesare pentru a transforma relatia intr-un spatiu de dezvoltare persoanala, conjugala si familiala.
- Cati dintre noi am mers mai departe in relatie chiar daca am simtit ca nu mai este ca la inceput?
- Cati dintre noi credem ca relatia va rezista in timp?
Ceea ce simtim la inceputul unei relatii difera uneori de ce simtim dupa o anumita perioada alaturi de partener. Suntem tentati sa credem ca sentimentele dispar, cand de fapt ele se transforma, devenind mai puternice. Relatia devine mai stransa, partenerii se cunosc mai bine.
Foarte multe cupluri cand ajung aproape de pasul decisiv si anume casatoria se despart. De ce se intampla asta? Cum ajung ei la concluzia ca relatia lor nu functioneaza cand de fapt nu stiu ce implica cu adevarat o relatie?
In relatiile mele lucrurile se schimbau dupa o perioada foarte scurta de timp. Simteam ca nu mai este la fel ca la inceput. Incepand de la timpul petrecut impreuna, vorbele dulci, tandrete toate scadeau in intensitate.
Ce faceam? Cautam explicatii si motive pentru care se intampla asta. Voiam ca totul sa fie ca la inceput. Voiam ceva ce nu mai puteam avea. Nu realizam ca relatia trecea la un alt nivel. Credeam ca ceva s-a stricat si voiam sa repar.
Cautam probleme unde ele nici nu existau si de regula atunci cand cauti ele nu intarzie sa apara. Si pentru ca si eu sunt femeie, incepeam “nu mai esti ca la inceput”, “ce se intampla”, “te-ai schimbat”, este vorba de altcineva?”.
- Crezi ca tot timpul vei trai la aceeasi intensitate in relatia ta?
- Realizezi ca evoulam si ca totul este in schimbare?
- Si daca totul din jurul nostru se schimba accepti ca si relatia ta se schimba?
Aici voiam de fapt sa ajung, la etapele prin care trecem atunci cand suntem in relatie. Sunt firesti si normale si orice am face nu avem cum sa trecem peste ele.
Care sunt etapele unui cuplu?
Toate aceste etape au fost analizate si studiate in amanunt. Este vorba de cinci etape care se suprapun si se influenteaza reciproc.
1. Luna de miere
Aceasta etapa este cea in care ne seducem reciproc si in care niciunul dintre parteneri nu este sigur de relatia din care face parte. Atat barbatul cat si femeia cauta sa isi arate cele mai frumoase parti, se prezinta in cea mai frunoasa lumina posibila.
Chiar daca nu le sta in fire, barbatii se arata atenti si comunicativi si femeia se arata mai receptiva si mai admirativa.
Fiecare isi acorda unul altuia tot timpul disponibil, comunica foarte bine si chiar fac planuri de viitor. Cred ca iubirea dintre ei ii va ajuta sa treaca peste orice greutate si viseaza ca aceasta etapa va dura la nesfarsit.
2. Lupta pentru putere
Pasiunea se stinge treptat si lasa loc unei fericiri mai linistite. Este etapa in care apar micile defecte, fericirea scade in intensitate.
Fiecare dintre cei doi este sigur ca l-a cucerit pe celalat si cauta sa scoata la iveala nevoile si pretentiile. Este momentul in care diferentele dintre parteneri, pretentiile si asteptarile devin sursa de conflict.
Este nevoie ca in cuplu sa trecem prin aceasta etapa, pentru ca doar asa ajungem sa il cunoastem pe celalat, sa ne exprimam nevoile si asteptarile pe care le avem in cuplu. Este una din etapele decisive pentru cuplu, deoarece foarte multe cupluri isi inceteaza aici evolutia si foarte putine cupluri ies invingatoare din aceasta lupta inevitabila.
3. Impartirea puterii
Chiar daca vrem sa credem ca in cuplu suntem egali, sau asa ar trebui sa fim, barbatul si femeia sunt diferiti. Cu toate ca ambii parteneri accepta ca exista diferente, sunt de acord sa puna aceste diferente in serviciul cuplului.
Astfel ei invata sa isi administreze crizele si conflictele inerente vietii in doi. Inteleg ca in cuplu sunt doi, ca sunt iubiti si nu dusmani, inteleg ca nu trebuie sa lase emotiile negative si frustrarile sa afecteze relatia si bucuria de a fi impreuna.
4. Angajamentul
Este etapa in care cuplurile ar trebui sa decida sa se casatoreasca. Ei inteleg ca iubirea nu mai are la baza pasiunea. Se cunosc foarte bine si autentic reciproc, se accepta asa cum sunt cu resursele, sensibilitatile si slabiciunile fiecaruia.
Atasamentul devine mai puternic, si-au creat un stil de viata original si unic depasind toate crizele aparute. Au invavat sa isi sporeasca intimitatea, se pot sprijini unul pe celalat. Au inteles ca pentru a fi impreuna trebuie sa fie aliati si nu complici.
5. Deschiderea catre celalat
Este ultima etapa prin care trece un cuplu. S-au acceptat asa cum sunt si au atins intelepciunea de care au nevoie pentru a fi fericiti pe termen lung. In ciuda greutatilor intalnite ei au reusit.
Este etapa in care de regula cuplurile isi aduc aminte de conflictele anterioare si se amuza pe seama lor. Cuplurile care ajung in aceasta etapa sunt un exemplu pentru cei din jurul lor.
Foarte multe cupluri se opresc in evolutie in primele doua etape. Motivele sunt diverse, de la lipsa de maturitate, rigiditate, pana la imposibilitatea de a accepta ca noi oamenii suntem intr-o continua evolutie. Si daca noi evoluam ar trebui sa intelegem ca relatia in care ne aflam ar trebui sa treaca la un alt nivel.
Ce ne impiedica sa evoulam in cuplu? Teama, frica, imposibilitatea de a face fata greutatilor care apar? Si daca iti iei posibilitatea de a experimenta si cunoaste adevarata viata in cuplu si renunti, cum vei sti ce ai de facut in viitor?
- Tu cum ai evoluat in cuplul tau?
- In ce etapa te-ai oprit?
- Cum ai reusit sa mergi mai departe?
- Care sunt parerile tale despre viata in doi?