Numeroase studii demonstreaza ca pentru majoritatea cuplurilor, satisfactia maritala scade dupa nasterea primului copil. Copii sunt de regula un motiv de disputa si pentru cuplurile aflate la cea de-a doua casatorie. Divorturile in cele mai multe cazuri are legatura cu divergentele dintre soti si copii vitregi.
Ideea ca aceste daruri pe care ni le ofera cel de sus pot fi considerate forte destabilizatoate pentru cuplu este foarte greu de acceptat. Familia si cuplul in sine are la baza ideea de procreere. Ei sunt considerati cei care consolideaza relatia de cuplu, oferind vietii de familie un sens.
Cei care ajung in prag de divort din cauza copiilor, nu sunt dispusi sa recunoasca si sa accepte ca de fapt aparitia unui copil este declansator de stres in familie si poate si un motiv de divort.
Toti vrem sa credem ca este minunat sa ai copii, desi undeva in sinea noastra se naste ideea ca este destul de complicat.
Experienta de a avea copii ne poate implini nespus de mult, chiar daca poate fi destul de dificil din punc de vedere emotional si fizic.
Rata divortulrilor este mult mai mare in randul familiilor care au copii mici. Binenteles ca nu cei mici determina divortul direct al parintilor, ci stresul asociat cresterii copilului. A avea copii poate fi in favoarea sau in defavoarea relatiei de cuplu.
Daca partenerii isi doresc ca relatia lor sa fie durabila in ciuda aparitiei unui copil acestia trebuie in primul rand sa munceasca pentru a-si pastra climatul relational aromnios. In cele mai numeroase familii, partenerii uita de existenta lor. Intreaga energie o directioneaza catre noul nascut. Gresesc punand copilul inaintea relatiei. Nu realizeaza ca de fapt daca relatia lor este buna, copii sunt fericiti, iar relatia lor va supravietui anilor dificili in care isi vor creste copii.
Nu de putine ori am auzit parteneri declarand „copilul meu este cel mai important, de noi vom avea timp mai tarziu”. Este adevarat asta? Chiar asa crezi sau doar te amagesti cu sperante iluzorii?
Cuplurile fara copii sunt de regula centrate pe ele. Relatia stransa dintre parteneri duce la dorinta de a avea copii. Ei considera ca un copil le va intari si mai mult relatia. In momentul in care cel mic apare, sentimentele fata de acesta sunt foarte puternice. Multi parteneri se simt stanjeniti sa declare ca iubirea pe care o simt fata de copil este mai puternica decat ceea ce simt fata de partener. Am intalnit femei care au spus „El? Pentru mine nu prea mai exista. Il am pe asta mic, imi este suficient. El poate sa faca orice, nu mai imi pasa”.
Pe de alta parte, in cuplurile care functioneaza corect, aparitia unui copil poate transforma relatia intr-una dintre cele mai fericite perioade ale vietii. Schimba viziunile partenerilor asupra relatiei si ii ajuta in acelasi timp sa se maturizeze.
In aceste cupluri, chiar daca cearcanele sub ochi sunt din ce in ce mai mari pe zi ce trece, chiar daca orele de somn sunt numarate, sau stresul este pe zi ce trece tot mai mare, partenerii nu se simt coplesiti. Ei isi indeplinesc cu succes noul rol si se bucura de aceasta experienta unica.
Cum se poate deteriora relatia de cuplu?
Tensiunile de a face fata noilor provocari, stresul la care este supusa viata, suprasolicita partenerii uneori. Astfel:
- – partenerii uita de nevoile lor ca si cuplu
- – ajung sa se comporte ca doi straini
- – de regula tatii sunt exclusi de catre mame, acestea centrandu-se doar asupra copilul
- – partenerii incep sa se indoiasca de iubirea ce si-o poarta
- – unii barbati considera ca femeile devin mai putin atragatoare sexual
Cele mai multe cupluri daca sunt puse in situatia sa vorbeasca despre relatia lor, tristetea este evidenta pe fata lor. Nu mai simt nici un motiv de satisfactie. Nu sunt capabili sa spuna un lucru frumos pe care l-au trait in ultima perioada.
El si EA duceau o viata linistita. Jobul pe care El il avea ii permitea sa-i ofere ei toate cele necesare pentru a fi fericita. Ieseau impreuna, erau fericiti. Imi povesteste cu melancolie despre perioada dinainte de a se naste copilul. Eram fericiti, ne iubeam si aveam tot ceea ce ne doream. Totul s-a schimbat in momentul in care s-a nascut copilul nostru. El era totul, toata viata noasta trebuia sa se invarta in jurul copilului. El declara „eu nu mai existam ca si barbat, am uitat ce inseamna sex, am uitat ce inseamna sa ies, am uitat sa traiesc. Ea se simtea suprasolicitata si nu facea fata copilului. Nemultumita, trista, neingrijita si sleita de puteri. El declara „am reusit sa traim impreuna timp de 6 ani, dupa care divortul a fost inevitabil. Stia si motivul „copilul ne-a luat viata, ea nu a stiut ca eu exist”, „ne-am racit unul fata de celalat si nu am avut cum sa mergem mai departe”.
Acesta este doar un caz din multele care exista. Dar stau si ma intreb ce se intampla in cuplurile in care exista mai mult copii? Cum fac partenrii fata? Ce retete magice folosesc partenerii pentru a face fata cu brio copiilor?
Care sunt motivele pentru care relatia sufera transformari?
- partenerii se simt epuizati
- mama se simte coplesita
- considera ca nu este ajutata suficient sau nu i se mai acorda atentie
- tatal simte ca trebuie sa faca foarte multe sarcini suplimentare
- ambii partenri simt o pierdere personala si emotionala
- nemultimirile determina cresterea nivelului de frustrare
- partenerii nu se apreciaza reciproc
- afectiunea, romantismul ai atractia se estompeaza
Ce ar trebui sa stie noii parinti?
Primul lucru pe care ar trebui sa il stie este ca un copil chiar daca este un motiv de imensa fericire, el poate reprezenta in acelasi timp si un real pericol pentru relatia de cuplu.
Care este reteta magica pentru ca relatia sa nu fie afectata de aceasta schimbare?
Acceptarea realitatii ca relatia de cuplu este si ar trebui sa fie o prioritate pentru parteneri. Daca relatia este si ramane nealterata, copilul poate creste intr-un mediu armonios.
Cuplurile trebuie sa aiba strategii de crestere a copilului cu care trebuie sa fie de acord. Dezacordurile dintre parteneri, pot produce tensiuni si conflicte. Daca din diverse motive nu puteti ajunge la un acord in ceea ce priveste regulile de crestere a copilui, se poate apela la sfatul specialistilor precum si consultarea literaturii de specialitate.
Negocierea sarcinilor si responsabilitatilor este de asemenea importanta.
Nu va neglijati viata personala si de cuplu. Luati-va liber si petreceti timp impreuna. Apelati la ajutoare care sa stea cu copilul. Mergeti in oras, la film, teatru, iesiti cu prietenii, faceti ceea ce faceati inainte, chiar daca nu la aceeasi intensitate.
V-ati unit destinele si ati dat nastere unei vieti. Daca va doriti ca familia voastra sa fie una fericita si armonioasa, aduceti-va aminte de iubirea care v-a legat. Rememorati momentele de inceput ale relatiei, care erau sentimentele pe care le aveati unul fata de celalat. Permiteti-le sa reaprinda focul uitat al iubirii.
O batrana a fost intrebata de catre nepoata ei sa-i spuna care este secretul care i-a permis sa aiba o casnicie atat de fericita. Bunica i-a dat urmatorul sfat: „ Sa fii mereu constienta ca esti casatorita cu sotul tau si nu cu copii”.
Deci in concluzie, copii sunt un motiv de bucurie, sunt un dar si o binecuvantare pentru relatia de cuplu. Ei reprezinta insasi ideea de familie si camin, scopul vietii si nucleul familiei. Dar in aceasi timp pot deveni si un real pericol. Nu va lasati copii sa va umbreasca viata si distruge relatia.
depinde de parteneri, si de ceea ce isi doresc
In cea mai mare parte, intradevar partenerii conteaza. Iubirea, relatia poate functiona doar cand exista vointa, cand nevoile partenerilor sunt aceleasi, cand nu uita cu cine sunt casatoriti..