Partenerul te incurajeaza sa gandesti?

Ti s-a intamplat ca partenerul sa iti reproseze ca gandesti prea mult? Din punctul lui de vedere, a gandi iti face rau. Poate i-o fi frica sa nu iti ia creierii foc, cine stie. El este simplu.

Pentru el lucrurile sunt simple, dar pentru tine care poti gandi mai mult decat el este un dezavantaj. De ce sa gandesti prea mult cand a gandi putin inseamna confort? De ce sa gandesti prea mult cand a gandi inseamna sa schimbi ceva?

Traim intr-o lume a schimbarii. A gandi ca nu este posibil sa te schimbi sau a evita pur si simplu schimbarea este o idee aflata intre iluzie si amagire.

Daca simti ca ai nevoie sa iti inghiti cuvintele, daca simti ca partenerul tau te opreste si nu te lasa sa vorbesti pentru ca tu gandesti prea mult, afla ca cel care are probleme este el si nu tu. El face parte din categoria persoanelor care sufera de o tulburare de gandire. Este fie narcisic, obsesiv-compulsiv sau dependent.

Evita sa ia parte alaturi de tine la schimbarile si nevoile din viata ta. El sufera de o gandire confuza, fata de tine care simti nevoia sa te exprimi. Aceasta situatie reflecta ca voi aveti stiluri diferite de a gandi lumea si problemele vietii. El le stie pe toate si chiar crede ca stilul lui de gandire este adaptat vietii.

Desi adesea noi suntem talentati a ne face noua insine rau gandind simplist, sunt momente cand ceilalti incearca sa ne faca rau pentru ca indraznim sa gandim prea mult si bine. Daca gandim prea mult si celorlalti nu le face bine, asta este problema lor nu a noastra.

Daca ne folosim creierul in mod sigur le facem probleme celorlalti daca scopul lor este sa ne controleze sa se foloseasca sau sa abuzeze de noi, daca scopul lor este sa ne faca dependenti sau tematori de ei. Daca partenerul tau face asta, fii convins ca motivul lui este acela de a te descuraja si a a detine puterea asupra ta.

Daca nu gandim singur suntem tinte ale controlului si manipularii. Pentru a ne mentine dependenti suntem invatati ca nu este necesar sa gandim prea mult. A gandi prea mult poate fi periculos. Cineva care gandeste independent este in mod evident o amenintare.

Este nevoie de curaj pentru a indrazni sa fii tu insuti, mai ales in relatia de cuplu. Este nevoie de putere pentru a indrazni sa fii tu insuti, diferit de ceilalti. Daca indraznim sa gandim singuri trebuie sa fim pregatiti de reactii adverse. Putem fi considerati excentrici sau razvratiti, anormali si diferiti in cel mai rau sens al cuvantului.

Dar care este scopul vietii, chiar intr-un parteneriat, nu dezvoltarea ci stagnarea? Si atunci daca scopul vietii este dezvoltarea, nu trebuie sa indraznim sa gandim?

Unora dintre noi le ia o viata intreaga sa accepte ca avem libertatea de a gandi singuri. Putem evolua pe tot parcursul vietii, indiferent de varsta, insa asta tine de alegerea noastra.

Cert este ca in majoritatea cazurilor cele mai dese si semnificative schimbari se produc atunci cand apar crizele varstei mijlocii. Atunci incepem sa gandim in directii noi si independente. Din pacate pentru unii gandirea independenta se dezvolta numai cand sunt aproape de moarte, iar la altii din pacate niciodata.

Se spune ca suntem ceea ce gandim. Suntem lucrurile la care ne gandim cel mai mult si lucrurile la care nu ne gandim. Tot ceea ce gandim sau nu spune despre noi cine suntem. A gandi simplu, inseamna sa adoptam solutii simple. Insa dupa cum stim, viata nu este usoara ci foarte grea si exista situatii in viata cand problemele sunt complexe, iar modul simplist de a gandi ne face sa abordam problemele cu solutii simpliste.

Este adevarat, gandirea profunda este mai duresoara decat cea simplista. Cand gandim profund trebuie sa suportam tensiunea care se acumuleaza in urma tuturor ideilor care apar in mintea noastra.

Daca stam sa ne gandim scopul nostru in aceasta viata nu este doat pentru a trai lipsiti de griji, in confort, fericiti sau mereu impacati sufleteste.

Rezolvarea problemelor poate fi insotita uneori de sentimente dureroase. Insa a face fata problemelor inseamna ca suntem eficienti, datorita faptului ca gandim eficient. Asadar alegerea de a gandi sau nu profund are legatura cu faptul de a fi constient. Exista intradevar un surplus de suferinta, insa avantajele sunt pe masura suferintei care ne insoteste in acest proces.

Pune-ti creierul la treaba, nu astepta sa iti spuna cineva ce poti gandi si ce nu!

"Cu drag, Nicoleta"
Pentru consiliere privată nu ezita sa mă contactezi.

Un comentariu la „Partenerul te incurajeaza sa gandesti?”

Lasă un comentariu