Moartea pasiunii, gelozia

Cum ucide gelozia pasiunea?

Dragostea pasionala este o forma a iubirii care are la baza trei nevoi si anume: nevoia de relatie absoluta, iubirea altruista si acaparatoare.

Pasiune amoroasa presupne dependenta unei fiinte fata de cealalta. Partenerii se poseda reciproc, iar relatia este insa de fuziune totala. In acest tip de relatie partenerul are exclusivitatea exagerata. El devine centrul universului. Intr-o astfel de relatie partenerii traiesc doar unul pentru celalalt.

Gelozia este un sentiment normal, prezent in fiecare dintre noi. Este o pulsiune animalica si iese la suprafata doar atunci cand ne lipseste ceva sau suntem invidiosi.

In relatia pasionala la inceput nu este loc pentru gelozie. Ea apare doar ca o prelungire a pasiunii, in acest fel procesul de dependenta continua.

Este o pasiune de sine, narcisica, care pune stapanire pe tot, absorband intreaga energie. Ea se manifesta ca urmare a imaturitatii Eului si a lipsei de siguranta interioara.

Cauzele geloziei se afla in trecut, in copilaria timpurie a adultului. Are la baza rani profunde din copilarie. Atasamentul legatura vitala in copilarie, in primii ani de viata, a fost nesatisfacuta, lasand rani adanci. Ca urmare, teama de abandon este un sentiment continuu la maturitate.

Daca aceasta teama de abandon este hranita cu respingere, excludere si marginalizare, frica de a fi parasiti domina viata la maturitate.

Parteneri gelosi sunt incapabili de a se simti iubiti, respectati, demni de iubire. Gelozia apare datorita sentimentului de invidie trezit de adulti preocupati de altcineva in copilaria timpurie. Fie care este vorba de partener, un alt copil in familie  sau preferinte pentru un alt frate.

Convingerea adoptata este ca parintii sunt nedrepti. Este un moment de ruptura. Parintii pierd din vedere cat de important este sa ne invete copii sa ne iubim. Ca urmare stima de sine si increderea in sine sunt iremediabil compromise.

Partenerii gelosi au nevoie permanenta de asigurari din partea celuilalt. Modalitatea lor de a iubi este infantila. Cererile partenerului gelos sunt exagerate. El sau ea trebuie sa ii satisfaca celuilalt toate nevoile. Prin aceasta se urmareste vindecarea ranilor din copilarie, scop inconstient de altfel.

Imaginatia gelosului este foarte bogata. Ea exista doar in mintea celui posedat de acest sentiment. Ca urmare a acestui fapt, apare ura care este doar o proiectie inconstienta. De fapt ea ar trebui indrepatata asupra parintilor si nu asupra partenerului.

Considerata maladie irecuperabila sau sentiment malefic, ea impiedica si blocheaza energia iubirii.

Nimeni nu ne-a invatat cum sa ne exprimam acest sentiment. Din aceasta cauza atunci cand ne confruntam cu gelozia nu stim sa-i facem fata, sa o exprimam si sa o acceptam si cel mai important sa o depasim.

Gelozia domina, trezeste stari insuportabile si tensiuni in cel posedat. Ea este acompaniata de foarte mult ori de comportamente distructive.

Partenerul supus la un astfel de sentiment este tinta tuturor scenariilor pe care gelosul si le imagineaza. Viata in compania unei personae geloase este un cosmar.

Daca ne dorim o relatie de cuplu armonioasa trebuie sa avem in vedere urmatoarele aspecte:

  • sa depasim stadiul infantil
  • centrare asupra propriei persoane. Asta inseamna descoperirea iubirii de sine
  • sa fim altruisti
  • sa devenim independenti
  • sa fim preocupati de consolidarea relatiei si nu distrugerea ei

Daca acceptam ca pasiunea dispare si reusim sa depasim acest stadiu, relatia are mari sanse sa fie durabila.

Pasiunea este inlocuita de sentimente de liniste si implinire, specifice iubirii adevarate. Acestea sunt de fapt nevoile noastre ascunse.

Ceea ce daruim, ceea ce oferim partenerului ne hraneste. Daca iubim cu adevarat partenerul inseamna ca stim sa ne iubim pe noi insine, iar aceasta ne schimba viziunea asupra propriei fiinte. Celalalt devine pentru noi o oglinda.

"Cu drag, Nicoleta"
Pentru consiliere privată nu ezita sa mă contactezi.

Lasă un comentariu