Care este rolul granitelor si limitelor in cuplu

Care este rolul granitelor si limitelor in cuplu?

Membrii familiei de origine vor fi toata viata parte a noastra. Insa in momentul in care avem o familie, propria noastra familie deciziile ne apartin in totalitate. Avem dreptul la propriile pareri si decizii, la propria viata de cuplu.

Ca urmare a acesui fapt este indicat sa limitam accesul liber al rudelor si parintilor in relatia de cuplu. Tendinta lor este de regula de a ne acapara si de a ne da sfaturi care nu sunt tot timpul benefice si in favoarea partenerului nostru de viata.

Cuplul trebuie sa aiba granite intre el si familia de origine foarte bine stabilite. Aceasta granita separa cuplul in raport cu parintii, copii si restul rudelor. Aceasta separare nu este simpla. Ea este indispensabila, deoarece cu cat cuplul este mai aproape de familie cu atat riscul intruziunii creste.

Indiferent de distanta care ne desparte de familia de origine a unuia dintre parteneri granitele trebuie sa fie foarte clar stabilite.

Granitele externe

Sunt cele care permit cuplului sa-si intemeieze propriile reguli. Asta inseamna ca: partenerii iau decizii impreuna, isi petrec timpul liber asa cum doresc si unde doresc fara interventii si isi educa copii dupa propriile reguli.

Uneori datorita situatiei financiare precare cuplurile sunt obligate sa isi imparta spariul de locuit cu parintii unuia dintre parteneri. Durata de viata a acestui cuplu este limitata, deoarece intimitatea cuplului are de suferit. Frecvent partenerii renunta la intimidate sau si-o manifesta pe ascuns si in grade foarte reduse, ceea ce face ca relatia sa fie nesatisfacatoare. Partenerii se instraineaza si se distanteaza. Ruptura devine amenintatoare.

Granita interna

Un alt tip de granita indispensabila in relatia de cuplu se refera la teritoriul personal al fiecaruia dintre membrii cuplui. Fiecare partener are nevoie de spatiu, timp si ritm propriu. El exista, celalalt exista, relatia de cuplu exista. Asta inseamna ca el poate face ce simte si are nevoie, fara a fi impiedicat, ea la fel, insa niciunul dintre ei nu trebuie sa uite ceea ce este mai important si anume relatia de cuplu.

Absenta acestei granite in relatia de cuplu este un semnal ca ceva nu este in regula. Relatia este una de tip fuzionala si simbiotica. Cu timpul partenerii ajung sa se sufoce. Nivelul de frustrare intr-o astfel de relatie este extreme de ridicat.

Sa nu pierdem din vedere ca ceea ce distruge o relatie este obisnuinta. Ca urmare lipsa acestor granite, transforma relatia de cuplu intr-o relatie plictisitoare si obisnuita.

Daca ne dorim o relatie armonioasa, stabila si durabila, este bine sa ne lasam provocati de diferente si diversitate. Ele sunt cele care coloreaza viata in doi.

Fiecare dintre parteneri trebuie sa ceara si sa respecte la randul sau granitele partenerului. Fie ca sunt relationale, temporale, financiare sau afective, ele trebuie discutate si in final acceptate. De ele depinde fericirea si armonia cuplului nostru.

Ti-a placut ora de psihologia cuplului? Ai intrebari? Le astept.

"Cu drag, Nicoleta"
Pentru consiliere privată nu ezita sa mă contactezi.

Lasă un comentariu