Cum se dezvoltă încrederea în cuplu?

Cum se dezvolta increderea in cuplu?

Orice relatie are nevoie de incredere pentru a functiona. Relatiile pe termen lung solicita ca si fundament increderea. Nu putem trai zi de zi suspectandu-ne partenerul. Atunci cand acest lucru se intampla frecvent apar crizele. Partenerii nu mai comunica liber, discutiile sunt rigide si dificile.

Increderea ajuta partenerii sa traiasca impreuna si fereste cuplul de tensiunile care ar putea apare in momentele in care sunt despartiti. Fara incredere, relatiile devin incarcate de vinovatie si frica.

Increderea in partener se dezvolta in etape. Timpul de care partenerii au nevoie este relativa. Unii au nevoie de zile, luni, altii au nevoie de ani. Totul depinde de modul in care fiecare dintre noi abordeaza relatia.

La inceptul fiecarei relatii fiecare dintre noi vrem sa stim cat mai multe despre potentialul partener. Cert este ca in istoria noastra de viata avem un bagaj emotional plin cu ipoteze, sperante, visuri si asteptari pe care il vom aduce cu noi de fiecare data.

Ele ne vor influenta modul in care vom aprecia loialitatea celuilalt, inca inainte de a schimba un cuvant unul cu celalalt. In anumite situatii acest lucru poate fi de ajutor.

Alteori alegerea partenerului poate fi denaturata pentru ca am facut o prespunere gresita. Ca atare ar trebui sa verificam prespunerile imediat ce am inceput sa cunoastem o persoana.

Pe masura ce ne cunoastem vom incepe sa ne facem o parere asupra caracterului si personalitatii sale. Punem si raspundem  la o multime de intrebari care fac parte dintr-un proces de verificare esential pentru viitorul nostru si al acelei relatii.

Ce este bine sa facem la inceputul relatiei pentru a sti cu cine stam de vorba?

  • Punem intrebari si facem verificari pentru a obtine informatii despre partener. Despre orice, prieteni, relatii din trecut. Este bine sa ii urmarim comportamentul si sa incercam sa observam daca evita sa discute despre anumite subiecte. Lasati sentimentele deoparte si dati dovada de intelepciune. Mai ales reflectati daca relatia va avea un impact pozitiv asupra voastra.
  • Analizati ce anume va atrage la el sau ea? Vreti sa intrati intr-o relatie pentru ca cel din fata voastra are ceea ce aveti nevoie sau din singuratate sau pentru a va alina suferintele? Credeti ca relatia ar putea sa va aduca probleme sau sunteti siguri in legatura cu ea?
  • Bazati-va pe intuitie. Intuitia se manifesta prin sentimente de placere sau de anxietate. Astfel nu vei fi pus in situatia de a spune „stiam eu ca este agresiv“ sau „am simtit eu ca ceva nu este in ordine“. Ar fi bine sa acordam atentia cuvenita intuitiei si sa luam in considerare sentimentele care ne provoaca disconfort sau ingrijorare.

Etapa de verificare a luat sfarsit. Suntem siguri, intutia nu ne joaca feste. Inima ne zambeste de placere, plutim, suntem in extaz. Iubim asta este tot ceea ce stim si ne lasam purtati de dansul iubirii. Cu toate astea este bine sa fim atenti si vigilenti. Sa luam in considerare lucruri simple cum ar fi:

  • Sa va respecte intimitatea
  • Sa nu intarzie la intalniri
  • Sa fie politicos si sa ne asculte
  • Sa ne respecte valorile si convingerile
  • Sa va fie aproape cand suntem ingijorati
  • Sa imparta bucuriile si placerile vietii

Aceste aspecte sunt importante pentru a ne construi increderea. De ce? Pentru ca daca partenerul intelege cat de mult ne raneste sau multumeste un comportament, el va actiona mai putin in acea directie. In acest fel ne siguram ca increderea pe care o investim in el merita.

Toti suntem inclinati sa vedem viata in roz in momentul in care suntem indragostiti, insa de multe ori este bine sa apelam la ratiune. Chiar daca suntem convinsi ca el este cel mai bun, cel mai si cel mai este bine sa revenim din cand in cand la realitate.

Sa ne uitam la el si sa ne intrebam: face el ceea ce eu am nevoie? Este el asa cum imi doresc? Imi raspunde el nevoilor? Daca nu face asta constant inseamna ca mai aveti nevoie de timp pentru a-l investi cu incredere.

Timpul trece si relatia se maturizeaza. Unele cupluri se prabusesc, altele simt ca intreaga viziune asupra vietii li se schimba. Coboara cu picioarele pe pamant  si isi reevalueaza relatia. Uneori lucrurile care in trecut ni se pareau amuzante la partener pot aparea intr-o lumina diferita. Pentru a  evita plictiseala si monotonia este bine sa:

  • Ne amintim de inceputul relatiei. Daca trecem prim momente grele este indicat sa ne amintim lucrurile amuzante facute impreuna si care au fost lucrurile care ne-au atras.
  • Sa acceptam lucurile pe care nu le putem schimba si sa schimbam ceea ce se poate. Personalitatea nu o putem schimba, unele caracteristici sunt mostenite genetic, iar altele sunt inradacinate in stilul lor de a fi. Pe acestea nu le putem schimba, nici noi nici altcineva.  Este bine sa evitam sa cadem in capcana ca „dragostea invinge totul“, altfel riscam sa fim raniti iar capacitatea noastra de a oferi incredere va fi distrusa.

Daca ati ajuns sa va cunoasteti reciproc asta inseamna ca ati reusit sa intrati in contact cu diferitele elemente ale caracterului si personalitatii partenerului.

Faptul ca ati ramas impreuna inseamna ca ati stabilit o baza solida a increderii reciproce, ceea ce va ofera un sentiment al securitatii si durabilitatii relatiei. Relatia este profunda iar implicarea in ea este reciproca. Traiti sentimente de bine si va ganditi tot mai mult la un viitor impreuna. Decideti sa locuiti impreuna sau mai mult sa va casatoriti.

Capacitatea de incredere a unuia in celalalt este suficienta pentru a mentine cuplul. Chiar daca viata voastra poate deveni banala, trebuie sa stiti ca nici un inceput de relatie nu va poate oferi ceea ce aveti acum.

Inceptul relatiei a fost doar caimacul de la cafea decat armonia plina de satisfactie pe care o ofera o iubire dublata de implicarea reciproca. Pe unii acest nivel nu ii satisface, iar relatia de sfarseste.

Aici se pune de fapt problema unei lipse de angajament. Aceste persoane de fapt evita implicarea in munca dificila de creare a unei relatii pe termen lung.

Dar aici este vorba de o alta problema. Imaturitatea emotionala, lipsa de responsabilitate. Dar despre astea si multe altele intr-un alt articol.

"Cu drag, Nicoleta"
Pentru consiliere privată nu ezita sa mă contactezi.

2 comentarii la „Cum se dezvoltă încrederea în cuplu?”

  1. interesant articol si multumesc, dar…exact cind devenea extrem de interesant pentru mine, adica legat de imaturitate emotionala si lipsa de responsabilitate, adica motivele pentru care relatia mea nu a mers…articolul s-a terminat. astept cu foarte mult interes…continuarea… O zi minunata! si inca o data multumesc pentru aceste scrieri care ajuta mult…

    Răspunde
    • Draga mea,
      Iti multumesc pentru incurajari. Voi scrie si despre imaturitatea emotionala si lipsa de responsabilitate cat si repercursiunile acestor probleme in viata noastra in viitoarele mele articole.

      Răspunde

Lasă un comentariu