Este increderea ingredientul de baza din relatia ta?

Orice tip de relatie presupune existenta unui grad de incredere. Este suficient sa spunem „trebuie sa am incredere il El sau Ea” sau incercam sa construim increderea? Este El sau ea demn de incredere mea?

Atunci cand vorbim de existenta increderii in relatia de cuplu se prespune ca aceasta a fost castigata.

Deci „trebuie” cuvant care sugereaza o constrangere se transforma in prefer, un alt cuvant care sugereaza o intentie. Deci avem acesta intentie de a oferi incredere, insa pentru ca aceasta intentie sa devina ceva reala, adica sa aiba o baza solida avem vevoie de dovezi. Aceste dovezi se refera la faptele pe care celalalt este dispus sa le faca pentru noi pentru a ne demonstra ca putem avea incredere in el. Pentru o relatie de cuplu, increderea este pe post de fundament.

Daca esti in situatia in care iti suspectezi partenerul de infidelitate, il interoghezi si ti se pare ca nu este sincer, il urmaresti sau banuiesti ca te minte, asta prespune ca nu ai incredere il el. Undeva ceva lipeste. Ceva din tine iti semnalizeaza ca il investesti cu incredere, iar el nu o merita. Inuitia ta este in alerta. Cu toate ca intuitia este considerata cel de al saselea simt, sau cel putina sa se spune, ea este de fapt primul si cel mai important simt al nostru.

La ce foloseste increderea in cuplu?

Increderea ajuta partenerii sa convietuiasca impreuna si ii fereste de tensiunile care pot aparea in momentele in care sunt separati. Stii ca poti avea incredere in el, stii ca te poti baza pe el si nu iti faci nici un fel de problema in legatura cu relatia ta. Daca aceste sentimente lipsesc, atunci relatia ta este presarata cu sentimente de vinovatie si frica. Ele sunt rudele neincrederii.

La-i cunoscut. Simti ca este jumatatea ta. Simti ca sunteti facut unul pentru altul. Va iubiti si totul pare sa fie perfect. Totul merge struna, pana intr-o zi cand simti ca ceva lipseste. El nu te mai suna ca si inainte, nu te mai bucuri de aceeasi atentie, nu se mai tine de cuvant fata de tine. Ceva s-a intamplai si nu stii ce. Frica incepe sa puna stapanire pe tine si pe gandurile tale. Te intrebi „oare nu este ceva in ordine cu mine?” sau ‚cu ce am gresit?”

Eu te intreb acum:

  • La inceputul relatiei tale, nu ai primti semne?
  • Ai cules suficiente informatii despre El sau Ea?
  • Crezi ca a meritat sa iti investesti partenerul cu incredere?
  • Esti convins ca ai deschis bine ochii?

Pentru fiecare dintre noi dezvoltarea increderii fata de partener trebuie sa treaca printr-o serie de etape. In special, la inceputul unei relatii, stabilim daca putem investi cu incredere un partener sau nu. Este vital sa facem asta, pentru a ne proteja de eventuale dezamagiri si suferinte.

  • Ai incredere in partenerul tau?
  • Ai avut nevoie de dovezi pentru a-ti dezvolta increderea in el?
  • Care sunt etapele cristalizatiii increderii in partener?

Aceasta etapa se refera la primele informatii pe care le culegeti despre el si se refera la:

– informatile pe care le primiti despre El sau Ea cum ar fi: cine este, de unde vine si ce face (sau ce a facut in ultimii 5 ani J)

– apoi ce tip de prieteni are si in ce fel de locuri se invarte

– ce fel de preocupari are

Nu este indicat sa facem presupuneri in legatura cu un anumit partener. Cel mai bine este sa verficam informatiile si apoi sa ne convingem de adevarata persoana din fata noastra. Insa pentru a avea o imagine cat mai completa este necesar sa punem intrebari, sa culegem informatii si sa ne conturam o idee. Toate acestea fac parte dintr-un proces natural de verificare, esential pentru viitorul relatiei.

Fara jena, fara menajamente si fara a ne simti intruzivi in vreun fel avem acest drept de a obtine informatii. Cum facem asta?

– cereti prietenilor comuni informatii despre El sau Ea

– fiti atenti daca evita raspunsul la anumite intrebari

– observati care este atitudinea pe care o are fata de prieteni si cu ce fel de prieteni se inconjoara

– Intrebati-va pe voi insiva care sunt motivele pentru care cel pe care tocmai ati pus ochii va atrage. Poate ca va aduce aminte de cineva din trecut, poate va este teama de singuratate sau cine stie ce alte motive ascuse ar exista. Cautati sa identificati care este adevaratul motiv pentru care stati in fata lui si daca exista eventuale semnale care v-ar putea face sa credeti ca relatia cu El ar putea aduce probleme.

– Bazati-va pe intuitie, primul simt si cel mai important. Primul gand si primele senzatii pe care le aveti sunt cele care vor decide daca merita sa mergeti mai departe. De ce sa ajungesti sa spuneti „am stiut eu ca asa se va intampla” sau „am mirosit eu ca este asa”. Este suficient sa acceptati ca aveti aceasta calitate intuitiva, sa o acceptati, restul vine de la sine.

– Sentimentele si simturile incep sa va semnalizeze ca cel pe care l-ati ales este in regula sau cel putin asa credeti. Evitati din cauza sentimentelor sa inchideti ochii la semnalele pe care El sau Ea vi le transmite. Dorinta de a vedea numai ce este bun in celalat va poate intuneca ratiunea. Sentimentele si dorintele noastre sunt responsabilitatile noastre. Se tine de cuvant, este respectuos, este tantru, este punctual, ce spune este egal cu ce face? Se implica in relatie? Va asculta? Acestea sunt aspecte foarte importante care va ajuta sa va construiti increderea.

– Priviti realitatea in fata si fiti realisti. Tocmai acesta este secretul in relatia de cuplu, sa ganditi rational. Iubirea fara ratiune este prostie. Incercati sa priviti relatia cu el din exterior. Va multumeste ceea ce vedeti? Sunteti pe deplin satisfacut de imaginea relatiei ? Aceasta este o modalitate foarte eficienta de a detecta anumite probleme si nevoi nesatisfacute.

– Daca ai ajuns in acest punct, probabil ca iti pui intrebari in legatura cu viitorul relatiei tale. Tensiunea emotionala de la incepuul relatiei s-a estompat. Ai coborat cu picioarele pe pamant. Este etapa in care apar discutii legate de angajamente, responsabilitati si implicare, dupa care te vei intreba probabil daca mai are sens sa continui aceasta relatie. Lucrurile atractive si palpitante care ne-au atras la partener pot aparea intr-o lumina diferita. Unele cupluri se despart in acesta etapa. Nu au reusit sa urce culmile mai inalte.

– Daca ati ramas impreuna, inseamna ca relatia voastra are o baza solida. Va cunoasteti suficient de bine, sunteti satisfacut de caracterul partenerului. A dat dovada ca este o persoana pe care va puteti baza, merita sa il investiti cu incredere. Mai ramane sa va faceti planuri de viitor.

Daca vreti sa nu fiti pusi in situatia de a pierde timp pretios, folositi toate aceste informatii. Nu de putine ori mi-a fost dat sa intalnesc persoane care la inceputul unei relatii au ignorat toate semnalele transmise de partener si care aratau foarte clar ca nu este de incredere.

Incercati sa faceti o lista a tuturor calitatilor pe care doriti ca un partener sa le aiba si care sunt importante pentru voi. Ai putea sa te gandesti si sa compari relatia de cuplu cu o afacere. Este adevarat, nu investesti bani ci sentimente. Doar ca sentimentele sunt ale tale si uneori dupa o exeperienta traumatizanta in care cineva ne-a inselat increderea, recuperarea calitatii de a avea incredere se realizeaza foarte greu.

Daca este sa ne gandim ca o relatie de cuplu este o afacere, atunci tot ce avem de facut este sa ne facem un plan. Si cauta sa iti dai seama de la inceput daca relatia in care vrei sa investesti crezi ca va fi profitalita.

Anuleaza ganduri de genul „ce nu stiu nu ma doboara” sau „viata lui este treaba lui”. Uneori poate sa fie asa, alteori nu. Ramane doar sa te convingi.

Deci, investeste incredere in relatii si oameni care merita!

Bazeaza-te pe intuitie si ai incredere in ea!

Abia dupa asta poti spune ca restul va curge de la sine….pana intr-un punct J.

Iti urez sa ai parte de decizii chibzuite!!!

"Cu drag, Nicoleta"
Pentru consiliere privată nu ezita sa mă contactezi.

Lasă un comentariu