Majoritatea oamenilor daca sunt intrebati care este cel mai important aspect in relatia lor mai mult ca sigur ca ne vor raspunde ca increderea. Increderea este cea mai importanta, fundatia unei relatii.
Uneori este dificil sa spunem in cuvinte ce inseamna acest sentiment, dar cert este ca increderea este temelia pe care se construieste o relatie. Fara ea relatia este practic imposibila. Acolo unde nu exista incredere relatia este condamnata la moarte sigura.
Intalnirea cu un un partener in care nu putem avea increrere ne provoaca sentimente de durere, teama si tristete. Daca suntem dezamagiti atunci cand in relatia de cuplu promisiunile sunt incalcate, reactiile cele mai probabile sunt de furie si dezamagire.
Capacitatea de a avea incredere este o conexiune esentiala in orice relatie. Ne ajuta sa simtim ca suntem protejati si in siguranta.
Increderea in relatia de cuplu este importanta mai ales atunci cand partenerii impartasesc aceeasi viziune. Ea este ca si un tablou pe care ambii parteneri il realizeaza pe masura ce relatia se dezvolta si maturizeaza. Ca atare, increderea nu o oferim ci trebuie castigata prin fapte si dovezi care sa ne convinga ca celalalt poate beneficia de increderea noastra.
Exista diferite moduri in care ne putem construi increderea in partener. In general oamenii vorbesc despre incredere in diferite moduri:
Increderea se poate construi astfel:
- ca urmare a unei relatii personale cu acea persoana.
- in urma evaluarii comportamentului anterior
- urmarind actiunile practice desfasurate de o persoana
- atunci cand promisiunea de a desfasura o activitate sau serviciu este respectata.
Daca aspectele mentionate anterior sunt indeplinite atunci putem fi convinsi ca putem avea incredere in cineva.
Noi suntem invatati sa avem incredere in toata lumea. Parca si aud in casca urechii drepte „ai incredere“, „ofera incredere“. Gratis? Nu este corect. Cei cu care intram in contact trebuie sa ne ofere dovezi ca putem avea incredere in ei.
De ce oferim incredere fara a avea dovezi? Poate pentru a ne scuti de efortul de a face analize, de a testa, de a evalua. Oferim incredere asa. Pur si simplu? Si daca ne este inselata, aud, acum in casca urechii stangi „ti-am oferit incredere, de ce mi-ai inselat-o?“. De ce? Pentru ca ai oferit incredere fara conditii, gratis. Nimic nu este gratis, totul se castiga si totul se plateste.
Care sunt indicatorii care ne arata ca putem avea incredere?
- Promisiunile sunt onorate. Daca o promisiune este onorata, creste probabilitatea de a avea incredere si altadata in acea persoana.
- Celalalt este previzibil. Cu toate ca uneori previzibilitatea este asociata cu plictiseala, in realitate nu exista sa avem incredere fara a exista un sentiment de previzibilitate. Daca putem anticipa ca o persoana va reactiona in acelasi mod atunci cand ii solicitam un seviciu, atunci o putem investi cu incredere.
- Sinceritatea este cruciala pentru a putea avea incredere. Necinstea si minciuna submineaza esenta adevarului. Nu este usor sa fim onesti, insa relatiile bazate pe incredere au nevoie de sinceritate pentru a se consolida. Oamenii care evita sa ne ofere un raspuns sau ne spun doar ceea ce vrem sa auzim este o persoana lipsita de seriozitate.
- Loialitatea reprezinta componenta cheie a increderii. Cand ceilalti ne sunt loiali, nu ne lasa atunci cand avem nevoie de ei. Un deces, o perioada dificila, o boala, pierderea locului de munca sunt evenimente in care stim ca ne putem baza pe cineva. Acea persoana este langa noi indiferent de ceea ce ni se intampla.
- Implicarea si angajamentul in relatie. In orice cuplu este important ca ambii parteneri sa fie devotati relatiei. Este foarte dificil sa avem incredere in cineva care se gandeste vag sau deloc la viitorul relatiei. Angajamentul reprezinta atasamentul fata de o alta persoana la bine si la rau, dincolo de problemele cotidiene ale vietii de zi cu zi.
- Stabilirea granitelor si limitelor in relatie. Ele sunt cele care apara relatia si sunt importante pentru mentinerea ei. Granitele si limitele trebuie trasate de ambii parteneri. Fiecare relatie isi impune granite. Sunt un set de atitudini impartasite legate de familiile de origine, copii, finante, casa si credinte legate de relatie si viata de cuplu.
Cum si cand invatam sa avem incredere?
Increderea nu este o ablitate cu care ne nastem. Ea se constuieste in timpul evolutiei noastre prin interactiunea cu alti oameni. Pe masura ce crestem invatam tot felul de lucruri despre realitatea inconjuratoare. Si astfel stabilim cine merita increderea noastra.
Invatam sa avem incredere in noi insine de aceea increderea este influentata de emotiile si convingerile noastre.
Tuturor ne place sa simtim ca putem avea incredere in propria judecata. Pe masura ce ne maturizam invatam ce inseamna a avea incredere in altii si in noi insine.
In relatia de cuplu increderea prespune previziune, apreciere, nevoie, sprijin, grija. Ele sunt cele care ne ofera sentimentul ca putem avea incredere in partener.
Adultii carora le este greu sa aiba incredere in cineva se comporta astfel deoarece nu si-au dezvoltat niciodata capacitatea de a crede ca pot anticipa actiunile celor din jurul sau.
Acest lucru isi are originile in copilarie. Actiunile inconstante ale parintilor i-au facut sa simta ca increderea in ceilalti poate fi periculoasa si de poate sfarsi cu dezamagire.
Cand un copil traieste cu o nesiguranta, aceasta ii poate afecta capacitatea de a avea incredere. Lumea lui va deveni subreda si nesigura fiind convins ca nu merita nici macar sa conteze pe o alta persoana. Ca urmare la varsta adulta considera ca acordarea increderii este o sarcina foarte dificila si isi vor petrece viata evitand relatiile bazate pe acest sentiment.
Daca tinem cont de faptul ca nimeni nu este perfect, atunci intelegem ca parintii sunt rareori perfecti!
Ceea ce experimentam in copilarie si adolescenta este un tipar la varsta adulta, influentand puternic relatiile noastre si alegerea unui partener in viitor.
Insa, stai asa, totul se poate schimba. Ti-am oferit indicii prin care poti stabili daca poti avea incredere sau nu in cineva. Fii pe faza atunci cand esti pus in situatia de a evalua o persoana. Uite-te la ea ce face, ce spune, cum actioneaza.
Nu ignora nici un semnal si daca simti ca ceva nu este in regula, fii convins ca un becusor undeva in creierul tau palpaie. Ceva nu miroase bine. Actioneaza mereu in functie de ce simti.
Cere informatii si daca ti le ofera si sunt adevarate, atunci vei simti. Pentru ca adevarul se simte, la fel ca si minciuna. Minciuna are glas, miros.
Se spune despre minciuna ca ea este cea care creeaza confuzie. „Nu mai stii ce sa crezi“, asta este sentimentul pe care il creeaza. Te simti naucit de cap. Pui piesele cap la cap si nu iese jocul de puzzle. Astea sunt consecintele minciunilor.
Deci, pana la urma cum ramane? Imi oferi sau nu incredere?