Ce inseamna a iubi?

Ce inseamna a iubi

Totalitatea schimburilor verbale, emotionale si corporale intr-un cuplu ne ofera informatii despre nivelul de iubire existent in cuplu.

Daca aceste schimburi exista si ele se manifesta din abundenta, ele ofera cuplului momente de fericire, emotii, bucurii, stare de bine si relaxare.

Nici un cuplu nu este ferit de nelinisti, temeri si tensiuni. Daca partenerii sunt constienti de iubirea de si-o poarta unul celuilalt, schimburile dintre ei, cuvintele si dialogul in situatii critice fac ca indiferent de situatiile petrecute, nivelul de iubire si gradul de intimitate sa creasca.

Ce inseamna ca relatia este sanatoasa?

Intr-o relatia sanatoasa partenerii:

  • sunt tandri unul cu celalat
  • sexualitatea este satisfacatoare
  • negociaza aspectele ce tin de relatia lor
  • predomina armonia
  • partenerii evolueaza, se realizeaza si emana energie pozitiva.

Fericirea in cuplu nu este o stare permanenta cum suntem inclinati sa credem. Pot apare frecvent momente de criza. Important este cum stim sa dansam impreuna cu partenerul pentru a depasi obstacolele aparute.

  • Doriti sa ramaneti impreuna?
  • Doriti sa imbatraniti impreuna?

Daca raspunsul este da, totul depinde de grija si atentia pe care o oferim relatiei. De multe ori crizele aparute in relatie ne permit afirmarea si armonizarea diferentelor dintre noi si partener. Si apoi ce este mai important? Sa ne ferim de pericole sau sa le depasim? Sa stim sa dansam in ploaie sau sa ne protejam? Sa stam doar in intuneric sau sa cautam sa aprindem lumina?

Discutiile si negocierile sunt vitale in situatiile de criza. Ele stimuleaza evolutia relatiei si dezvoltarea persoanala. Daca ne certam, cum o facem? Jignim, ranim partenerul? Spunem vorbe pe care nu le vom putea lua inapoi niciodata?

Atunci cand ranim partenerul atasamentul si iubirea dintre parteneri este practic inexistenta. Relatia se clatina, partenerii sufera. Cuplul stagneaza. Degeaba ne gandim “dar el/ea ma iubeste”. Nu exista asa ceva. Iubirea inseamna frumos.

Unele conflicte in cuplu sunt depasite, altele duc inevitabil la despartire. Conflictele influenteaza negativ viata de cuplu. Relatia dintre parteneri se deterioreaza, apar crize si pericole. Daca conflictele nu sunt rezolvate, partenerii si relatia se afla intr-o stare de alerta continua care complica situatia si face uneori imposibila convietuirea impreuna.

Crizele sunt insotite de regula de retrageri, jigniri, sentimente de ura, furie sau taceri. Cu toate acestea indiferent de greutatile si situatiile tensionate intalnite cuplul isi poate reveni. Important este ca partenerii sa constientizeze impasul in care se afla si amandoi sa isi doresca o revitalizare a relatiei. Depasirea situatiilor critice au ca rezultat consolidarea relatiei si mentinerea iubirii dintre parteneri.

Cuplurile care reusesc sa depaseasca situatiile critice sunt cele care accepta sa traiasca in dezacord. In cuplurile care nu reusesc sa depaseasca conflictele partenerii duc o lupta continua incercand sa dovedeasca cine are dreptate.

Cuplurile care nu stiu sa mentina armonia, in ciuda dificultatilor, refuza sa evolueze. Se apropie cu pasi grabiti spre ruptura. Despartirile sunt insotite de sentimente de ura, razbunare sau agonie. Partenerii traiesc adevarate tragedii. Viata lor de cuplu nu exista. Traiesc singuri in doi. Iubirea s-a spulberat.

Ce ar trebui sa stim despre viata in doi?

Viata in cuplu nu inseamna doar fericire pe linie. Ea este compusa din bucurii si tristeti, din placere si durere, din tristeti si suferinte, din experiente placute sau mai putin placute. Viata in doi poate insemna succes sau esec. Important este sa avem incredere in noi si in celalalt.     Nu incercati sa credeti ca sunteti urmariti de ghinioane, blesteme sau cine stie ce alte forte malefice. Nu cautati ajutor in exterior. Nimeni nu va poate ajuta. Adevaratul ajutor se afla in fiecare dintre noi.

  • Cum calmam un copil agitat? Doar fiind calm cu el.
  • Cum stingem focul? Aruncand apa peste el
  • Cum depasim situatiile critice in cuplu? Cu iubire, calm, intelegere, comunicare, negociere.

"Cu drag, Nicoleta"
Pentru consiliere privată nu ezita sa mă contactezi.

Lasă un comentariu