Intimitate sau secret?

  • Ce inseamna intimitate?
  • Ce este un secret?
  • Care este rolul lor in cuplu?
  • Care sunt diferentele dintre intimitate si secret?

Care este diferenta dintre intimitate si secret?

Fiecare dintre noi avem secrete si intimitati. Alegem ce sa comunicam partanerului si ce nu. Insa foarte important este sa facem diferenta dintre intimitate si secret atunci cand suntem in cuplu.

Cu toate ca de cele mai multe ori avem senzatia ca nu inseamna nimic sa ascundem partenerului un anumit lucru, vom fi surprinsi sa aflam ca nu este asa. A avea un secret fata de partener inseamna ceva mai mult. Presupune protectie si protejare fata de cel care sta alaturi de tine in lucruri care il privesc si pe el.

A avea un secret fata de partener inseamna sa ascunzi un anumit lucru fata de el. Poate fi vorba despre ceva ce nu poti vorbi sau ceva despre care partenerul nu stie . In ambele cazuri este vorba despre minciuna

Secretul poate fi ceva despre care partenerul nu poate discuta cu tine pentru ca se simte vinovat.

Intimitatea este diferita de secret. Se refera la lucruri legate de propria persoana si care nu au nici o legatura cu partenerul. este vorba doar despre individ in parte. Este ceva ce apartine individului si nu include nimic ce ar putea afecta cuplului sau familiei. Cu toate ca si in acest caz este vorba despre informatii pe care le ascundem, dezvaluirea lor partenerului ar fi fara folos. De cele mai mult ori este vorba despre lucruri despre noi insine pe care nu dorim sa le impartasim partenerului.A fi intim nu afecteaza cuplul spre deosebire de secret.

Secretul afecteaza cuplul accentuand starea de vinovatie care este nociva vietii in doi. Duce la lipsa de incredere in partener, alimenteaza resentimentele si este distructiv. Lipsa de respect fata de partener este evidenta deoarece presupune necinste si compromite integritatea si moralitatea.

A avea secrete fata de partener este considerata o forma de inselaciune. De multe ori ele pot influenta financiar, fizic, mental si spiritual starea partenerului.

Intimitatea este acceptabila. Ea presupune acele momente pe care fiecare dintre noi le avem cu noi insine. Este vorba de lucrurile care sunt neplacute chiar si atunci cand le facem singuri si am fi incapabili sa le facem cu partenerul de fata. De la mesrul la baie, pana la storsul cosurilor, pensat, epilat, scobit in nas sau orice altu lucru legat de igiena intima. Intimitatea ne priveste pe noi insine, pe cand secretele pe noi ca si cuplu.

Exista doua situatii in care secretele nu afecteaza partenerul. prima ar fi atunci cand acestea sunt flosite ca si modalitate de a proteja partenerul de suferinta sau in cazul in care vrem sa-i facem o surpriza.

De foarte multe ori aud in jurul meu persoane care se plang. “Uite are secrete fata de mine, simt ca nu este sincer, simt ca imi ascunde ceva”.

Fiecare dintre cei doi pastreaza intr-o oarecare lucruri pentru ei. In cazul barbatilor de la cate beri a baut cu prietenii, care au fost subiectele de discutie si pana la banii pe care ii pastreaza pentru ei in buzunar pentru nevoile zilnice.

Nici femeile nu sunt mai departe de ei. Ascund costurile lucurilor pe care si le cumpara, achiziliile pe care le fac si multe altele.

Fiecare dintre noi ascundem ceva. Sunt lucruri pe care daca le-am spun ear rani sau supara partenerul.

Daca in anumite situatii am preferat sa tinem pentru noi anumite lucruri o facem de regula pentru ca altadata cand am fost deschisi nu am primit intelegerea pe care o asteptam din partea partenerului.

Care sunt motivele pentru care vrem sa stim totul legat de partener?

Fiecare dintre noi avem puncte slabe si puncte tari. Unii dintre noi traiesc intr-o nesiguranta profunda. Sunt genul de oameni care trebuie sa stie tot ce face, ce gandeste, ce simte, cu vine vorbeste sau isi scrie partenerul.

La baza acestui tip de comportament sta dorinta de control asupra partenerului. Acest tip de control le ofera siguranta ca ei comanda tot. In cazul in care sunt aspecte care le scapa incep sa isi imagineze tot felul de lucruri, tot ce poate fi mai rau, incep sa exagereze si interpreteaza totul si orice gresit.

Acestea sunt momentele propice pentru cearta si frustrari in cuplu. Si acum vine intrebarea “lipseste increderea?”. Este clar ca da. Increderea este unul dintre cele mai importante elemente intr-un cuplu, iar acolo unde nu exista incredere respectul lipseste cu desavarsire la fel ca si siguranta legata de acea relatie.

Nesiguranta pleaca cel mai frecvent din propria persoana, ceea ce face ca linia sanatoasa si firesca dintre intim si secret practic sa nu mai existe. Partenerul care este nesigur pe el interpreteaza dorinta de intimitate a partenerului ca periculoasa si daunatoare.

Oamenii nesiguri se tem ca pierd controlul, se tem sa nu fie judecati sau respinsi si din acest motiv transforma totul in ceva intim din dorinta de a-si pastra echilibrul. Ceva intim este transformat de ei in secret.

Fiecare dintre noi ar trebui sa fie constient ca atunci cand intram in relatie venim cu un trecut in spate. De mule ori sunt lucruri pe care este mai bine sa nu le stim despre partener.

De exemplu nu ar trebui sa stim care au sunt fostele partenere, ce au facut impreuna, in ce locuri au fost. Numarul de parteneri sexuali pe care i-am avut este o chestiune intima si trebuie sa n e asiguram ca asa va ramane. Acestea sunt detalii care nu adauga ceva relatiei, dimpotriva o saracesc. Si oricat de mult ar insista celalalt sa le stie trebuie sa il facem sa inteleaga ca sunt lucuri personale despre care este bine sa nu discutam.

Crezi ca este bine sa-i marturisesti celuilalt care sunt fanteziile tale legate de o alta persoana? Normal ca nu. Partenerul nostru nu este psiohologul si nici preotul nostru. Comitem o mare greseala daca ii facem astfel de dezvaluiri

Fiecare dintre noi purtam astfel de lupte interioare si lucruri de genul acesta i

se numara printre secretele care pot distruge un cuplu.

De ce ascundem lucruri?

Pentru ca fiecare dintre noi nu isi doreste sa fie respins, lucru care nu este greu de inteles. Alegem sa ne prefacem si sa pastram anumite lucruri pentru noi, iar de cele mai multe ori adevarul iese la iveala. Cand se intampla asta rareori avem parte de un final fercit.

Interesul personal este un lucru firesc si normal. Insa atunci cand interesul personal este mai presus de adevar si bunastarea celorlalti, este vorba de rautate.

Ce ne deranjeaza cand vine vorba de secrete? Ne deranjeaza in primul rand lipsa de deschidere a partenerului, inselaciunea si manipularea decat faptele ascunse. Asa se intampla atunci cand suntem inselati. Daca punem intrebarea “de ce nu ai venit sa imi spui?”. Replica pe care o primim este “pai nu voiam sa te fac sa suferi”.

Ce nu inteleg cei in situatii de genul acesta e ca a minti si a insela un partener in legatura cu propria personalitate este ceva ce se intoarce impotriva lor. Cel inselat nu il va iubi niciodata pe celelalat cu adevarat si cei care procedeaza asa isi pierd posibilitatea de a fi iubiti asa cum sunt. Nu inteleg ca de fapt nu castiga nimic.

Asa suntem unii dintre noi, in sensul ca suntem mai putini toleranti cu secretele decat cu infidelitatea. Descoperirea raului pe care nu il stim nu este mai grava decat raul pe care il stim deja.

Secretele de regula se afla. Oamenii care ascund si manipuleaza adevarul cu dorinta ascunsa de a pastra pe cineva in viata lor dau dovada ca nu isi iubesc partenerul.

Uneori cand mintim partenerul aratam ca ne jucam cu viata lui. Daca de exemplu cel care minte este prins, explicatia lui logica este ca nu vrea sa ne piarda. In acest fel arata ca de fapt el se joaca cu viata nostra. Dorinta de a pastra pe cineva in acest fel este dovada clara de cruzime condamnabila.

Ascunderea adevarului cu toate ca este o modalitatea de aparare, de cele mai multe ori este facuta cu rea intentie. In acest fel ii luam posibilitatea celuilat de a alege care sunt problemele cu care vrea sau nu sa se confrunte, ce poate accepta si ce nu.

Care sunt lucrurile pe care le comunicam la inceputul unei relatii?

La inceputul unei relatii nu este corect si nici necesar sa ne dezgolim sufletul in fata unei persoane abia cunoscute. Asta pentru ca nu stim daca relatia va fi una serioasa.

Lucruri de genul acesta le facem atunci cand relatia pare a fi de viitor. Daca ai fost victima uni abuz sau ai fost molestata nu este cazul sa faci astfel de dezvaluiri de la primele intalniri. Nu isi au rostul, insa daca relatia este una serioasa, astfel de lucruri trebuie comunicate. Secretele despre trecut au de regula intotdeauna impact asupra prezentului.

Puteti incerca sa comunicati partenerului atunci cand considerati ca relatia este una de viitor secretele cele mai ascunse. In acest fel va sigurati ca el va ramane langa voi, ca puteti incepe o viata cu el. Chiar daca secretele apartin trecutului ele ne urmaresc intreaga viata. Tinandu-le ascunse ne impiedica evolutia.

Ce comunicam cand suntem in relatie?

In mod normal, dupa ce faza de inceput ne-a dovedit ca cel care va deveni partenerul nostru este sigur ar trebui sa putem spune absolut tot ceea ce are legatura cu trecutul nostru si care ne-ar putea influenta viata alaturi de el

De ce este important sa spunem secretele partenerului? Pentru ca ele sunt folosite pentru a incerca sa ne ferim de o viata trista si dezordonata. In acest fel in loc sa ne confruntam cu problemele, sa cerem ajutor, sa constientizam situatia in care ne aflam sau sa gasim solutii pentru rezolvarea problemelor ne refuzam dreptul la o viata limpede. Pastram secretele in incercarea de a lipi zidul care sta sa se prabuseasca si acest lucru nu va functiona niciodata.

Cand adevarul este ascuns sansele de imbunatatire, indreptare si armonie sunt minime. Secretele inlocuiesc confruntarea cu adevarul si realitatea.

Si pentru ca secretele se afla intotdeauna, atunci cand ne straduim sa nu fim prinsi nu folosim metodele potrivite pentru a ne construi o relatie sanatoasa si plina de iubire.

Ascunderea secretelor este in cuplu o forma de minciuna care va distrude credibilitatea si increderea pe care o are partenerul in noi. Cuvantul “noi” trebuie sa fie mai presus de toate atunci cand iubim.

Exista secrete pe care este bine sa le tinem pentru noi?

In unele situatii adevarul poate fi crud si distructiv. Astfel de lucruri pe care nu le spunem pot fi considerate secrete pozitive.

De exemplu nu ar fi indicat sa-i spunem partenerului ca dorinta de sex dispare atunci cand ii vedem burta sau chelia, celulita sau grasimea, sanii lasati dupa o sarcina sau ridurile de la ochi. Alaturi de celalalt trebuie sa imbatranim frumos si sa acceptam imperfectiunile inerente care apar datorita varstei.

Este indicat sa tinem pentru noi faptul ca ne-am simtit atrasi de o alta persoana sau o eventuala idila pe care am avut-o cu altcineva si pe care o regretam. De ce este important sa o regretam? Pentru ca in acest caz putem fi convinsi ca nu o mai repetam. Astfel de marturisiri pot avea efecte devastatoare asupra vietii in doi. O astfel de intamplare o putem comunica doar daca este de durata, caz in care nu mai este vorba doar de o simpla intamplare ci despre un defect de caracter.

Ce ne ajuta sa ne schimbam atitudinea de nesiguranta?

Consecinta faptului ca avem secrete este ca suntem singuri cu fricile si problemele noastre, fapt care este contraproductiv pentru intimitate si viata in doi.

Infruntam mai bine greutatile atunci cand ne este cineva alaturi. Ar trebui sa tinem cont de faptul ca nu suntem perfecti si ca nu pentru perfectiune ar trebui sa fim iubiti, ci suntem iubiti pentru ca dam dovada de grija fata de altii, intelegere, sensibilitate, pasiune si credibilitate. De asemenea relatiile devin mai puternice atunci cand partenerii se confrunta impreuna cu incercarile si dificultatile care vin din exterior.

Am vobit de foarte multe ori de comunicare si nu una oarecare ci una autentica. Imparatasim celuilalt tot ceea ce avem nevoie, acceptam din partea celuilalt tot ceea ce simte.

Astfel ii oferim celuilalt siguranta si posibilitatea de a ne accepta asa cum suntem. Ii acceptam personalitatea reala si fundamentala. Lasam schimbarile deoparte si lucram pe acceparea celuilat asa cum este, oferindu-i posibilitatea de a-si pastra intimitatea de care are nevoie. Orice cuplu ar trebui sa lucreze pentru a ajunge la un astfel de echilibru. Doar in acest mod putem fi capabili sa ne pastram individualitatea si in acelasi timp ne putem imparti viata cu cineva.

Nu putem iubi daca nu avem incredere si nu putem fi apropiati daca ne ascundem, iar secretele nu au ce cauta in intimitate. In relatia de cuplu secretele si intimitatea se resping reciproc

"Cu drag, Nicoleta"
Pentru consiliere privată nu ezita sa mă contactezi.

Lasă un comentariu