Cum sa facem fata pierderilor
“Nu conteaza ceea ce au facut ceilalti din tine, important este ceea ce TU faci cu ceea ce au facut ceilalti din tine” J.P. Satre
- Sufar, ce sa fac?
- Ma doare, cum sa trec peste asta?
- Ce sa fac sa nu ma mai doara?
- Doare intradevar sa suferi, insa cati dintre noi ne intrebam care sunt beneficiile suferintei?
- Cum ne ajuta?
- Ce obtinem daca suntem in stare sa trecem prin ea?
Suferinta apare ca urmare a unei traume, care presupune o multime de trairi puternice, dureroase si greu de suportat. De cele mai multe ori depaseste posibilitatile personale de a le face fata. Pierdem pe cineva drag, iubit, sot, prienten, sau pe cineva apropiat. In toate aceste situatii apare suferinta.
Cei care au fost in astfel de situatii stiu cu adevarat ce inseamna si ce presupune asta. Unii apeleazala suportul la parintilor, prietenilor, apropiatilor altii la astrolog sau ghicitoare. Putini sunt cei care apeleaza la sfatul unui specialist.
Daca cei din jur vin cu replici de genul “lasa ca o sa treaca, o sa vezi”, “dar lasa ca doar mai sunt barbati sau femei pe lumea asta”, “vezi-ti de viata ta, iesi cu altul”, “esti tanar(a) viata merge mai departe’’ si tot asa. In astefl de situatii nu avem nevoie de solutii, cid oar de cineva dispus sa ne asculte sis a ne sprijine.
Va plangeti la prieteni? Fiti siguri ca in cel ma scurt timp nu va mai suna si nu va mai suporta nimeni. Toata lumea din jur va disparea incet, incet pana cand va veti da seama ca de fapt sunteti singuri.
Nimeni, absolut nimeni nu stie mai bine ca si voi insiva ce este mai bine si de ce aveti nevoie.
Multi dintre cei care trec prin suferinte datorare pierderii cuiva drag cer sfaturi. Nimeni niciodata nu iti va putea spune ce sa faci si nu va putea decide in locul tau. Nimeni niciodata nu iti va putea da o reteta magica pentru a scapa de suferinta. Vreti sau nu trebuie sa trecem prin asta pentru a invata ceva, pentru a putea merge mai departe si mai ales pentru a ne curata.
Ce se intampla atunci cand pierzi un partener?
Cand pierzi un partener, pe langa pierderea lui fizica, pierzi si visele si sperantele cu acea persoana. De asemenea cand are loc o despartire, au loc mai multe pierderi. Pierdem idea de camin, suportul emotional, social, prieteni comuni si statutul.
Ce inseamna perioada de doliu?
Travaliul doliului este un proces care apare dupa o pierdere in care noi ne confruntam emotional cu pierderea si suferinta. Asta inseamna ca orice persoana are nevoie sa treaca printr-un travaliu al doliului.
Toate relatiile trec prin 4 faze: atasarea, crearea legaturii, separarea si jelirea. Primele doua faze sunt placute, insa celelalte doua sunt dureroase, in acelasi timp necesare pentru urmatoarea legatura. Daca aceasta perioada nu este traita, persoana nu va putea sa investeasca in urmatoarea legatura si nu se va putea lega autentic de noul partener. Il va folosi doar ca inlocuitor pentru legatura pierduta.
Foarte multe persoane dupa ce pierd pe cineva drag incep imediat o noua relatie. Multi spun si sunt adeptii ideii “cui pe cui se scoate”, insa nu este cea mai buna idée, doarece nu isi traiesc doliul dupa relatia anterioara.
Orice schimbare implica o separare si o pierdere, iar a plange sau a jeli ceea ce am pierdut este partea cea mai dureroasa din tot acest proces. Este necesar si absolut normal ca aceste stadii sa fie traite din plin si acceptate.
Dupa cum spuneam travaliul doliului are o coloratura de trairi, motiv pentru care are mai multe faze:
- 1. negarea care presupune refuzzul de a simti durerea
- 2. confuzia, in care ne confruntam cu trairi ca: furie, ura, manie, teama
- 3. disperarea, care presupune sentimente de frica, vulnerabilitate, pesimism, teroare, tristete, deprimare, panica si plans
- 4. ultima faza este cea de acceptare a situatiei, in care acceptam situatia traita, reasezarea gandurilor si emotiilor, vindecare, speranta si vedere spre viitor, impacarea cu trecutul.
De regula multe persoane se blocheaza pe parcursul unei faze si nu reusesc sa treaca peste ea. A suferi este omenesc si absolut necesar, de aceea este nevoie sa trecem prin toate fazele. Este foarte important sa incercam sa traim toate sentimentele care ne incearca, sa nu le negam si mai ales sa nu le alungam, deoarece pot aparea complicatii. De exmplu o persoana care nu isi va exprima teama, furia si tristetea, risca sa devina violenta cu sine si cu altii sau va avea stari de deprimare, anxietate, panica, aparent fara nicio cauza.
Cum traim perioada de travaliu al doliului?
Travaliul doliului, perioada imediat urmatoare unei pierderi poate fi traita diferit, fiecare in functie de felul de a fi al fiecaruia. In cazul in care doliul vine dupa o suferinta grea, ea poate fi traita ca un fel de eliberare si libertate.
Eu insami am trecut prin asta dupa o relatie de 8 ani. Am luat decizia sa ma desparte pentru ca pur si simplu nu mai suportam, am oboist si simteam ca nu mai am energie pentru acea relatie. Nu mai dormeam, nu mai mancam, nu mai eram eu. Eram secatuita de energie si nu mai aveam puterea sa lupt.
Am plecat si am gustat din ceea ce se numeste libertate. Am simtit dupa asta ce inseamna sa fii cu adevarat tu insati, am simtit ce inseamna sa ai pofta de viata si dormeam ca un prunc. Asta da eliberare!
Avem nevoie sa traim aceasta suferinta pentru a ne putea atasa din nou si pentru a putea avea relatii reale pe viitor. Doliul ne elibereaza pentru a putea trai o viata autentica si intr-un mod implicat.
Ce trebuie sa faci concret in perioada de doliu?
A trece printr-o suferinta inseamna de fapt innobilare, inseamna a simti ca traiesti. Ce trebuie sa faci pentru asta?
- 1. evita rusinea si cere ajutor;
- 2. dezvaluie-te, nu te inchide in tine;
- 3. tine cont de faptul ca a suferi este ceva normal;
- 4. daca nu suferi si nu te confrunti cu pierderea, nu te vei putea implica mai tarziu si mai ales nu vei putea trai autentic bucuria;
- 5. tine cont de faptul ca linistea si echilibrul vine intotdeauna dupa disperare.
Care sunt principalele sentimente pe care le traim atunci suferim o pierdere?
URA, da asta simtim si trebuie sa intelegem ca avem voie sa uram…da, avem voie sa facem asta cu adevarat. Este normal sa uram atata timp cat ne simtim raniti. In spatele urii fata de acea persoana se afla iubirea. Si pana la urma si ura este un sentiment. Este bine atata timp cat simtim ceva, in ura este energie, forta si iubire. Altfel spus ura este umbra iubirii. Daca un partener iti spune ca te uraste inseamna ca nu ii esti indiferent.
Noi am fost invatati ca nu avem voie sa pronuntam acest cuvant URA, ca nu avem voie sa simtim asa ceva. Ce putem face cu ea daca nu o declaram si nu o exteriorizam?
O reprimam, o refulam, moment in care incepe sa faca ravagii in noi, ducand la imbolnaviri. O putem arunca pe alte persoane care nu au nici o legatura cu situatia traita.
A nu exprima ura insemna a ne ura pe noi insine, devenind astfel depresivi, anxiosi si autoagresivi cu propria persoana A constientiza ura inseamna a nu ascunde suferinta, a trai realitatea. Daca ne dam voie sa simtim ura ne putem elibera.
Modalitatile prin care putem face URII si FURIEI sunt:
- 1. a lovi un sac de box
- 2. lovirea unei perne si verbalizarea sentimentelor si trairilor
- 3. Cautarea unui loc in care ne putem exterioriza, tipana atat cat ne tin plamanii
- 4. conceperea unei scrisori catre persoana care ne-a facut rau
Aceasta tehnica de a scrie o scrisoare este si una din cele mai eficiente metode. Nu va fie teama, incepeti sa scrieti tot ceea ce va trece prin minte, absolute orice. Toate gandurile si toate sentimentele care va incearca. Trebuie sa intelegeti ca acesta scrisoare este cea care va va vindeca. Scrieti tot, absolut tot de la cele mai nesemnificative motive pentru care urati pe cineva pana la cele mai absurde motive, hartia suporta absolut orice. Se poate ca scrierea acestei scrisori sa dureze ma multe zile. Va opriti in momentul in care credeti ca ati epuizat toate motivele pentru care urati, sunteti furiosi sau suparati. Dupa ce ati terminat ardeti scrisoarea iar cenusa o aruncati. Nu este recomandat sa dati scrisoarea persoanei deoarece ea nu va intelege si mai ales ca nu este pentru ea. Scrisoarea este pentru voi insiva, pentru vindecarea voastra.
Am terminat o relatie…ce fac?
Daca simtiti nevoia sa va descarcati, puteti scrie o scrisoare pe care o puteti intitula “Scrisoare de adio”, insa de aceasta data scrieti despre relatia pe care ati avut-o cu acea persoana. Scrieti si despre bune si despre rele, despre ceea ce regretati ca nu va mai putea fi cu acea persoana cat si despre lucrurile care va pare bine ca nu mai sunt. In acest fel separam lucrurile bune din relatie de cele rele, realizand o carificare asupra relatiei, punandu-ne gandurile si sentimentele in ordine. La sfarsit ne putem lua adio de la persoana respecitva in orice fel dorim, fie facem un desen, un simplu gest au orice alta modalitate dorim noi.
Aceasta scrisoare ne ajuta sa incheiem o perioada din viata noastra si ne ofera posibilitatea inceperii unei alte noi etape. In acest fel ne eliberam de trecut, eliberand in acelasi timp si persoana in cauza. Ne dam voie sa traim in continuare si dam voie si celuilalt sa isi continuie viata.
Pentru a ne curata de suferinta trebuie sa muncim in primul rand cu noi insine. Degeaba asteptam ca celalalt sa faca ceva, sa vina sa ne ceara iertare, sa vina sa ne ia suferinta.
Primii care trebuie sa ne iertam suntem noi insine. Spun asta din cauza ca daca ni se face rau este poate pentru ca noi insine lasam sa se intample asta, poate pentru ca nu am stiut sa facem alegerea potrivita, poate pentru ca nu ne-am iubit suficient de mult, poate ca pentru ca nu ne-am concentrat pe nevoile si dorintele noastre, poate pentru ca….si lista poate continua.
Gasiti voi care sunt motivele reale ale suferintelor voastre, dupa care iertati-va. Eu spun cam asa: asta am stiut si atat m-am priceput. Imi iau lectia si stiu ce am de facut. Si mai stiu ca nimeni nu poate sa imi faca rau, iar daca poate cineva sa faca asta acela sunt doar EU.