Ti s-a intamplat sa iesi pe strada, sa vezi cupluri de oameni in varsta care se tin de mana, merg linistiti si impliniti? Sunt convinsa ca da. Ele sunt acele cupluri in care partenerii au depus efort pentru a ajunge la o varsta atat de inaintata impreuna.
Ei sunt cei care s-au angajat in relatie, ei sunt cei care nu au lasat o zi sa treaca fara ca partenerul sa simta lipsa iubirii. Si-au dorit relatia si au facut tot ce le-au stat in putinta. Dar repet, pentru ca si-au dorit asta. Nimic nu se intampla de la sine fara o dorinta reala.
Cuplurile implinite sunt foarte usor sesizabile de cele care se afla in conflict si in care comunicarea este inexistenta. Cuplurile fericite se ating, se privesc, isi vorbesc iar privirea lor este plina de multumire si veselie. Tot ceea ce insipra este armonie si pace ceea ce ne arata ca un cuplu poate fi durabil, dincolo de orice. Asta ar trebui sa ne linisteasca si sa ne dea sperante ca totusi este posibil.
Cuplurile fericite, aflate adesea la pensie, calatoresc, se implica in tot felul de activitati, isi impart iubirea cu copii si nepotii. Sunt ele modele de invidiat si de urmat?
Intrebati cum au reusit sa faca fata incercarilor vietii cu siguranta raspunsul este ‚am stiut amandoi ce vrem, in plus am lucrat in fiecare zi pentru casnicia si relatia noastra”.
Tu lucrezi pentru relatia ta?
Cand ai stat ultima oara cu partenerul tau la povesti ca intre doi prieteni?
Cat de apropiati sunteti?
Cat din gandurile voastre le destainuiti partenerului?
Spuneam ca pentru a avea o relatie si in special pentru a o mentine avem nevoie de munca. Nu e o munca fizica, este pur si simplu dorinta de a fi alaturi de cineva. De aceea daca simti ca relatia in care te afli, este in impas, iar partenerui tau este de acord ca aveti nevoie de o energizare, iti propun o serie de exercitii care te vor ajuta sa dai putina savoare si armonie vietii tale de cuplu.
Exercitiul 1
Îmbratisati-va in timp ce stati in pat si incercati sa va sincronizati respiratia astfel cand el inspira tu expiri si cand el exprira tu inspiri. In acest fel se creeaza un flux de energie care sporeste empatia dintre voi. Modul in care respiram vorbeste despre emotiile pe care le traim si o modalitate prin care putem transmite iubirea.
Rezultatele sunt urmatoarele: daca respiratia este sincronizata si in armonie asta inseamna ca in cuplul vostru domneste buna dispozitie. Dar si daca ea nu este sincronizata, se poate sincroniza iar asta va duce la o armonizare a emotiilor dintre voi.
Exercitiul 2:
Stati amandoi in picioare la o distanta de 50 de cm unul de celalalt tinandu-va de maini. Desenati un cerc imaginar in jurul vostru si incercati sa va priviti profund in ochi timp de 5 minute. Dupa acele 5 minute vorbiti despre ceea ce ati simtit ca emana din ochii partenerului vostru. Vorbiti despre ceea ce ati simtit pana cand epuizati fiecare subiectul.
Acesta este un exerctiu care va ajuta ca relatia voastra sa se dezvolte, sa fie mai stabila si mai profunda.
Exercitiul 3:
Urmatiti-va partenerul prin casa si oricand aveti aceasta ocazie. Cauta sa iti misti corpul, mainile, picioarele in acelasi ritm cu el. Fa exact miscarile pe care le le face cu exactitate. Rezultatul este ca iti va fi foarte usor sa intelegi ce simte partenerul, deoarece in miscari se pot vedea si simti foarte usor emotiile si sentimentele noastre. Miscarile si calitatea lor sunt rezultatul emotiilor noastre. Acest exercitiu te va ajuta sa intelegi si sa decodifici emotiile partenerului.
Exercitiul 4:
Acesta este un exercitiu prin care se poate testa increderea in celalalt. Partenerul sta cu spatele la tine in picioare si trebuie sa isi dea usor dumul pe spate iar tu sa il prinzi in cadere. Faceti amndoi la fel apoi discutati despre ce ati simtit, ce emotii ati avut. In acest fel puteti verifica cata incredere aveti in voi reciproc.
Exercitiul 5:
Acesta este un exercitiul simplu si presupune schimbarea de secrete care va fac pe fiecare dintre voi sa va simtiti vulnerabili. Dezvaluirea acestor secrete creste starea de uniune dintre voi. Alegeti un moment special pentru asta si stabiliti modalitatea in care preferati sa se desfasoare acest exercitiul, oral sau scris. Scrieti fiecare dintre voi un secret pe o foaie, apoi schimbati hartiile intre voi. Exercitiul poate dura atata timp cat aveti secrete si pana le epuizati.
Exercitiul 6:
Este folosit pentru a intari relatia cu partenerul. Citirea gandurilor poate fi un fel de joc. Scrieti pe o foaie de hartie o propozitie sau un cuvant si apoi inchideti ochii si transmitetii partenerului mental ceea ce ati scris pe foaie. Nu conteaza daca partenerul ghiceste ce ati scris pe foaie, important este jocul. Schimbati rolurile si cautati ca in timpul execitiului sa adoptati pozitia corporala identica cu cea a partenerului care transmite. In timp ce tu esti cel care transmite mental, cauta sa te concentrezi pe ceea ce vrei sa transmiti si evita sa ai alte ganduri. Simte clar si intens ceea ce ai in minte.
Exercitiul 7:
Acest exercitiul are rolul de a invada zona de siguranta a partenerului. Stati la 1,5 metri distanta fata in fata si priviti-va intens. La fiecare 10 secunde faceti un pas inainte foarte mic unul spre altul pana cand distanta dintre voi este de 30 de cm. Faptul ca faceti asta foarte lent permite partenerului sa simta si sa evalueze senzatiile, emotiile pe care le are in timp ce tu ii intri in zona persoanala, sau zona intima. Acest exerctiu iti permite sa evaluezi ce simti cand partenerul intra in zona ta intima. La final discutati cum v-ati simtit.
Exercitiul 8:
Prin intermediul ecestui exercitiu se pot reduce tensiunile si tresul existent intre parteneri. Frecati-va palmele una de alta pana ajung suficient de fierbinti, dupa care apropiati-le de ale partenerului fara sa le atingeti. Distanta dintre palme trebuie sa va permita sa simtiti caldura care emana din palmele partenerului vostru. Continuati acest exercitiu pana energia dintre voi devine palpabila fizic.
Practicarea acestor exercitii intensifica iubirea dintre parteneri si reusesc sa aprinda iubirea care s-a atenuat in timp, sa transforme o relatie plafonata intr-o relatie in care cei doi se simt iar iubiti.
Cu siguranta nu foarte multe cupluri fericite pe care le zarim in jurul nostru nu au practicat constient aceste exercitii. Insa sunt convinsa ca inconstient au facut cate ceva din ele.
Cuplurile durabile si fericite se bucura cu siguranta ca sunt impreuna, in ciuda greutatilor prin care au trecut sau chiar datorita lor.
Ei sunt exemple vii ca este posibil sa depasim crizele existentiale ale cuplului, ca iubirea poate evolua, se poate transforma si ramane la fel de puternica. Mesajul lor pentru noi este ca viata in doi ramane singura modalitate de a o trai.
Spor la treaba