Secretul unei relatii fericite

Care este secretul unei relatii fericite?

Se spune ca este bine sa invatam din greselile altora pentru ca nu vom trai suficient de mult pentru a le face pe toate. Uite-te in jurul tau si fa o statistica, cati dintre cei care intra intr-o relatie sunt fericiti? Si daca unii dintre ei sunt fericiti, care este secretul ce ii tine uniti?

Marea majoritate a oamenilor care intra intr-o relatie sau casnicie sunt extrem de idealisti. Viata lor este ghidata doar de idei romanitice gen „pana la moarte“, sau „mi-am intalnit jumatatea“. Idei, iluzii carora le dam crezare si este normal sa fie asa, doar cu ele am crescut si asa am fost educati de catre parinti si societate.

Câți dintre noi intram intr-o relatie sau ne casatorim sperand ca intr-o zi ne vom desparti sau divorta?

Studiile demonstreaza ca partenerii se bucura de satisfactie in relatia de cuplu in primul an de relatie, dupa care este in scadere. Asta in mare parte pentru ca apar dezamagirile ca rezultat al asteptarilor neimplinite. Iti spune ceva asta? Dezamagiri, asteptari…hmmm.

In primul an de relatie partenerii vad unul la celalat si interpreteaza intr-o lumina pozitiva aproape orice. Nu greseste cu nimic. Chiar si comportamentul neplacut il privim prin lentile pozitive. Este perfect si nici un element neplacut nu ne tulbura imaginea despre el.

Si totusi, de ce dupa un an de relatie sau casnicie lucrurile se schimba radical, fara ca macar sa ne dam seama?

De ce unele relatii avanseaza si altele sfarsesc in suferinta si dezamagire?

Intr-un cuplu durabil partenerii dispun de abilitati de a-si rezolva conflictele. Asta inseamna ca fiecare dintre partenri sunt implicati in acea relatie si fiecare dintre ei isi aduce aportul in acea relatie.


Daca doresti sa ai un cuplu durabil ar trebui sa stii sa:

  • Iti exprimi dragostea spontan si admiratia fata de partener
  • Sa exprimi sentimente pozitive si sa interactionezi cu partenerul
  • Sa incerci sa te apropii de partener si nu sa te indepartezi
  • Sa iti impartasesti interesele, emotiile si afectiunea
  • Invata sa iti rezolvi problemele apeland la umor si afectiune
  • Implicati-va in mod egal in sarcinile gospodaresti.

Orice este posibil daca ambii parteneri sunt implicati si prezenti in acea relatie. NU este suficient ca doar unul dintre parteneri sa se implice, iar celalat sa priveasca. Relatia de cuplu este asemenu unui teren de tenis, mergem pana la jumatate si asteptam.  Fiecare dintre noi avem asteptari, nevoi, dorinte si daca suntem doi atunci totul se imparte la doi.

De regula femeile ofera si barbatii sunt cei care stiu sa primeasca. In timp insa frustrarile se acumuleaza daca nu exista echilibru. Orice in lumea asta functioneaza in echilibru si oriunde unde nu exista echilibru apare dezastrul.

Relatiile puternice si fericite au la baza urmatoarele caracteristici:

  • Angajament in relatie care presupune incredere, onestitate
  • Apreciere si afectiune, adica grija fata de partener, prietenie, respect
  • Comunicare pozitiva ce prespune impartasirea sentimentelor, complimente, evitarea invinovatirii, capacitatea de a face compromisuri
  • Timp petrecut impreuna si bucuria de a fi in compania celuilalt
  • Abilitatea de a face fata stresului, ca adaptabilitate, apropiere in perioade de criza, deschidere la schimbare si flexibilitate

Nu iti sugerez sa iei niste lectii ca la scoala si sa le aplici asa plastic. Cauta sa tii cont de ele pe cat posibil si sa le aplici la momentul potrivit si doar daca simti, altfel risti sa pari ridicol.

Adu-ti aminte in fiecare zi de inceputul de relatie si cat de simplu era sa fii dragut, suportiv, sa oferi afectiune, sa te deschizi, sa faci surprize. Si daca iubirea exista, totul pleaca din suflet si din inima.

Dar sa nu uit de fapt care a fost idea de la care am plecat…cred ca se interactiune pozitiva. Ca atare un sfat. Nu stiu daca stii si daca nu stii iti spun. Cuvintele au putere. Ce fel de cuvinte folosesti? Pozitive sau negative? Discutiile tale cu partenerul sunt mai mult pozitive decat negative?

Invata sa folosesti si sa exprimi mai multe sentimente pozitive, afectiune, admitatie, sprijin decat negative deoarece cuvintele au putere. Nu stiu cum se face, insa ele creeaza realitatea. Cuvintele devin ganduri, iar gandurile devin fapte.

"Cu drag, Nicoleta"
Pentru consiliere privată nu ezita sa mă contactezi.

Lasă un comentariu