Cine crede ca a trai intr-un cuplu inseamna a simti fericire in fiecare clipa se inseala amarnic si se hraneste cu iluzii. A gandi asa nu ne aduce decat nefericire si dezamagire. Dar cati dintre noi suntem dispusi si deschisi sa privim realitatea in fata? Cati dintre noi stim ce inseamna adevarata viata si ce presupune intradevar a trai alaturi de cineva care este de regula diferit, care are diferite conceptii despre viata si lume, care a trait intr-o familie diferita de a noastra si care gandeste diferit.
Nu exista cuplu in care sa nu apara conflicte de diverse intensitati. Ce facem cand apar ele, asta este important si mai ales pe cine avem langa noi. Si stiu asta foarte bine din experienta, avem nevoie de un partener compatibil. Asta inseamna ca el impartaseste cat de cat aceleasi puncte de vedere si astfel conflictele au tendinta sa nu mai fie atat de polarizate.
In cuplu se nasc numeroase conflicte. Unele se pot rezolva, altele nu. De modul in care resusim sa depasim momentele critice depinde fericirea sau nefericirea noastra in cuplu. Ea este pana la urma consecinta propriilor noastre actiuni si atitudini fata de el.
Toate cuplurile se confrunta cu acelasi feluri de probleme si conflicte. Modul de a le negocia face ca un cuplu sa fie si sa supravietuiasca mai mult sau mai putin timp. Cuplurile nefericite sunt cele in care partenerii tind mereu sa demonstreze ceva unul altuia, cine are dreptate si cine nu, cine se inseala si cine nu, in timp ce in cuplurile fericite partenerii se accepta reciproc si accepta sa traiasca in dezacord.
Principalele motive de conflicte in cuplu, sunt:
- Viata persoanala. Impacarea celor 2 domenii, familie si munca este una dintre cele mai mari provocari in cuplu atunci cand partenerii vor sa se realizeze profesional.
- Sexualitatea. Ea demonstreaza ca este dificil de realizat un compromis atunci cand exista conflicte conjugale.
- Responsabilitatile casnice. Reprezinta adesea o sursa de conflict, exceptand situatiile in care unul dintre parteneri ramane acasa si se ocupa de menaj si de copii. De regula eforturile sunt subapreciate. In general femeia subapreciaza sprijinul partenerului, in timp ce barbatul apreciaza peste masura efortul lui in indeplinirea muncilor casnice.
- Rudele. Rudele reprezinta o sursa de pericol, in special cand cuplul traieste in vecinatatea acestora. De regula unul dintre parteneri doreste sa aiba relatii apropiate cu familia, iar celalalt vrea sa traieasca independent. Exemplul clasic este cel al soacrei care vrea sa invete nora cum sa se ocupe de fiul si nepotii ei, barbatul fiind nereu pus intre mama si sotie.
- Banii. Ei nu ridica probleme atunci cand ambii parteneri au acceasi atitudine fata de bani, insa realitatea arata ca sentimentul de securitate nu este perceput la fel de parteneri.
- Educatia copiilor. Copii sunt sursa de discordie permanenta atunci cand unul dintre parteneri face uz de prea multa disciplina, iar celalalt este foarte permisiv. Partenerii cuplurilor fericite stiu ca un copil are nevoie in acelasi timp de control dar si de libertate, pe cand cuplurile nefericite se cearta pentru a afla care este cea mai buna metoda de a-si creste copilul.
Acestea sunt cele mai importante motive de conflict in cuplu. De modul in care partenerii reusesc sa depaseasta momentele critice depinde aromonia in cuplu, care la randul ei asigura stabilitatea si longevitatea lui. Cu cat partenerii sunt mai competenti in solutionarea problemelor cu atat temelia cuplului este mai rezistenta in timp.