Tirania emoțională! Cauze și soluții.

Tirania emoțională! Cauze și soluții.

Primesc doar emailuri in care oamenii se plang de probleme, de abuzuri, de tristete si suferinta pe care le suporta cu soicism. Imi sciu in speranta ca eu voi avea o solutie magica prin care problema lor sa se evapore sau sa dispara ca prin minune.

Dragii mei, nu am asa ceva, credeti-ma pe cuvant. Problemele nu se rezolva cu ajutorul unei solutii magice. A fi psiholog nu inseamna a fi magician. Psihologia este stiinta care opereaza cu adevarul adevarat, gol, golut. Asta este magia mea, bagheta mea magica.

Doamne fereste, nu am primit vreodata un email in care oamenii sa mi se planga ca nu mai pot de fericire, ca sunt atat de satisfacuti de relatia in care sunt incat le vine sa o ia la fuga sau sa imparta si altora din reteta lor magica si ingredientele pe care le folosesc pentru a atinge aceasta performanta.

Ca atare, majoritatea articolelor mele sunt scrise in urma emailurilor pe care le primesc si care au ca teme, majoritatea dintre ele suferinte, deceptii, tristeti, probleme, incapacitatea de a lua o decizie.

Astfel, in articolul de azi vreau sa vorbesc despre un subiect foarte des intalnit si anume abuzul emotional, caracteristicile titanilor emotionali si cum sa le facem fata.

Taci!

Inchide gura!

Tu nu vezi ca nu stii sa legi doua vorbe?

Cine te crezi?

Il recunosti? Acestea sunt afirmatii tipice pentru un agresor. Tehnicile pe care le folseste sunt: cearta, intentia de a te face sa iti fie rusine, intimidarea sau tacerea. Greu de suportat asa ceva, insa unii suporta eroic.

Anunt foarte important: NIMENI NU ITI VA CONSTRUI NICI O STATUIE DACA STAI SI SUPORTI ASA CEVA!!!

Sansa de a fi fericita intr-o astfel de relatie este minima. Hartuirea sau tirania emotionala face sa dispara orice urma de dragoste.

Tirania emotionala are mai multe forme si are la baza un sentiment de disconfort legat de propria persoana. Disconfortul este cel care declanseaza agresivitatea tiranului, sperand ca durerea ascunsa in interor va fi amortita, ascunsa sau preluata de altcineva.

Cum este un tiran emotional?

Tiranii emotionali nu stiu ce inseamna empatia. Sunt coplesiti de propria anxietate si rusine, iar intensitatea dezgustului de sine ii impiedica sa observe sentimentele partenerului.

Daca tu suferi, el este indiferent. In mod normal atunci cand avem ceva pe suflet, prima persoana careia dorim sa ii impartasim durerea este partenerul de cuplu. Ne asteptam sa simta dezamagirea noastra si sa ii para rau pentru noi, insa lucrurile nu stau asa.

Sentimentele dominante ale unui agresor emotional sunt vina, in special rusinea.

Persoanele dominate de rusine sunt preocupate mai mult de opinia celorlalti decat de propria perceptie de sine. Rusinea este insotita de sentimentul de inferioritate si cel al slabiciunii fizice.

Persoanele predipuse la rusine sunt inclinate sa ii invinovateasca pe ceilalti pentru evenimentele negative, sunt predispune la o furie intensa, inversunata, plina de resentimente si ostilitate, incapabile sa empatizeze cu ceilalti.

Rusinea motiveaza deseori negarea, furia defensiva si agresivitatea. Concluzia este ca rusinea face o persoana agrsesiva sa devina astfel.

Persoana agresiva este lipsita de abilitati cognitive si emotionale. Fierb in suc propriu si sunt imuni la durerea pe care o provoaca partenerului.

Cum sa faci fata unui agresor emotional?

Agresorii emotionali se comporta asemeni unor copii. Nu au control asupra impulsurilor lor emotionale si nu reusesc sa descrie in cuvinte profunzimea frustrarilor lor.

Daca partenerul tau are tendinte agresive, a trece peste comportamentul sau poate fi o provocare.

Cauta sa intelegi copilul din el si sa nu iei personal crizele lui de isterie.
Daca iti doresti relatia trebuie sa te anunt ca ai nevoie de o mare doza de fermitate cand pleci la drum cu o astfel de persoana.

Care sunt strategiile prin care ii poti face fata unui agresor emotional?

Daca relatia este importanta pentru tine, pentru inceput este foarte important sa stabilesti niste limite foarte clare cu privire la ceea ce inseamna pentru tine comportament inacceptabil.

Dupa cum spuneam, agresorii emotionali sunt in esenta niste oameni care sufera, asemeni unor copii neajutorati, de aceea este important sa intelegi ca atutudinea degradanta pe care o are fata de tine nu ate nicio legatura cu tine. Sunt propriile lor probleme interioare, iar tu esti persoana pe care isi permite sa si le verse. Omul nepotrivit la momentul potrivit.

Totusi, daca esti in relatie cu un astfel de partener, uite cateva solutii care te vor ajuta sa ii faci fata:

ü Daca discuti pe o anumita tema cu el si il observi ca se aprinde, schimba subiectul, introducand un subiect nou despre care ai informatii ca il intereseaza. Aceasta tehnica iti ofera posibilitatea unei remedieri rapide a situatiei.

ü Fii spiritual si foloseste umorul. Aceasta tehnica poate reduce la tacere critica unei persoane agresive. Va simti imediat empatia, iar rasul ajuta la crearea legaturilor.

ü Fa o pauza, oferindu-i posibilitatea de a discuta mai tarziu subiectul in discutie. Apele se linistesc, ideile se clarifica, iar emotiile nu mai sunt la fel de puternice. Intelege-l pe agresor ca el actioneaza doar din cauza propriei rusini care nu are nicio legatura cu tine.

ü Intreaba-te daca si tu nu esti cumva agresiv in interior. Este un exercitiu care te va ajuta sa intelegi ca ceea ce tu simti in interior se reflecta asemeni unei oglinzi in exterior. In acest fel reduci tendintele agresive ale partenerului.

ü Cauta sa treci dincolo de aparente, intelegand ca indiferent de ceea ce produce rusine in tine si in partenerul tau, poate avea efecte constructive. Discutati sentimentele de rusine si slabiciunile, alegand un moment potrivit pentru asta.

Toate aceste tehnici te vor ajuta sa inlaturi barierele dintre tine si partenerul tau si sa reduci la tacere tendintele lui agresive.

Nu te ajuta sa reactionezi cu furie sau prin tacere plina de repros atunci cand esti injosit sau invinovatit de partenerul tau.

Daca nici una din solutiile prezentate aici nu duce la rezultatele dorite, situatia continua pe o perioada mai mult decat poti si simti ca esti in stare sa suporti, este indicat sa parasesti aceasta relatie, intelegand ca atitudinea partenerului tau nu are nici o legatura cu tine, ci sunt propriile lui probleme interioare, de care nu esti tu vinovat. In concluzie, esti doar o persoana care suporta comportamentul lui si el profita de acest lucru.

Pretuieste-te pe tine!

"Cu drag, Nicoleta"
Pentru consiliere privată nu ezita sa mă contactezi.

2 comentarii la „Tirania emoțională! Cauze și soluții.”

    • Cu drag, sper sa iti fie de folos. ACTIONEAZA!!! Asta este secretul celor mai mari schimbari, ACTIUNEA. Nu te ajuta doar sa stii ceva, este indicat sa intelegi ca sa ajungi unde doresti.

      Răspunde

Lasă un comentariu