De ce se ucide o relatie de cuplu?
Cand este vorba despre inceputul relatiilor noastre memoria nu ne joaca feste. Ne amintim foarte usor primele momente care ne-au tulburat si intunecat ratiunea, gandirea si ne-au luminat sufletul si viata. „Nu mai pot da gandesc limpede, mi-a luat mintile, simt ca plutesc, as face orice pentru el(ea)“.Poate cunosti si tu sentimentul.
Poate iti amintesti ca in prima perioada lucrurile mergeau bine, dar azi privesti in jur si in fata ochilor nu vezi altceva decat o relatie monotona, comoda si lipsita de viata.
Totul parea sa mearga de minune ca pentru ca apoi de la o zi la alta sa te simti apasat si impovarat de conflicte, probleme si stres.
De ce se intampla asa?
Cele mai multe relatii intampina probleme cand partenerii fac doua greseli majore si anume:
1. Inceteaza din comiditate, siguranta si obisnuinta sa mai faca lucruri care sa intareasca relatia, nu mai sunt preocupati de binele celuilalt, de binele relatiei.
Dezamagirile, certurile si frustrarile repetate duc la conflicte, atitudini negative si monotone. Atitudinea partenerului nu mai este una de admiratie, ci de critica. Dintr-o data el nu mai face nimic bine si cum trebuie. Interpretam ceea ce spune sau face intr-un mod negativ. Orice ar face nu mai reuseste sa ne faca pe plac.
Cand relatiile trec prin situatii critice, cand problemele sunt persistente tendinta noastra este se a ne schimba modul in care privim realitatea. Toti tindem sa ne privim partenerul prin lentile negative. Relatia ne provoaca suferinta si tristete.
Ca atare, daca iti doresti relatia in care esti, nu inceta sa faci lucrurile bune, cele pe care le faceai la inceput de relatie, cele care l-au cucerit.
Adu-ti aminte de inceputul relatiei si cauta sa identifici care erau activitatile concrete care il bucurau inainte, care erau lucrurile care v-au consolidat relatia si care va aduceau implinire.
Ce iti aduci aminte despre acea perioada? Cum era timpul pe care il petreceati impreuna? Care erau eforturile pe care le faceai pentru a afla cat mai multe detalii despre celalat?
Acest exercitiu de reamintire ne ajuta sa avem o imagine mai clara a ceea ce am facut odata si care sunt lucrurile pe care le faceam dar am incetat sa le facem. Doar asa putem reveni la acele practici.
Cei mai multi dintre noi nu avem nici cea mai vaga idee cand am incetat sa mai facem acele lucruri care ne imbogateau relatia. Cand ne simtim raniti, uitam cat de des comunicam, cat de mult timp ne faceam pentru celalat si cum ne impartaseam absolut orice. Stim doar ca nivelul satisfactiei din relatie a scazut si ca acum suntem plini de amaraciune, neimpliniti si neimportanti.
Cunoasterea celuilalt este o activitate care caracterizeaza cuplurile fericite. Suntem creaturi extraordinar de complexe si nimeni nu poate spera sa il cunoasca pe celalat complet si in scurt timp. Asteptarile neimplinite sunt cele care creeaza probleme si contribuie in mare masura la scaderea satisfactiei in relatia de cuplu.
In momentul in care incetam sa mai comunicam cu partenerul, asteptarile noastre continua sa fie necunoscute si nerostite. Ar trebui sa ne straduim sa ne cunoastem partenerul, dar de foarte multe ori abandonam acest curs dificil si ne intoarcem la ceea ce credem ca ar trebui sa fie el. O imagine din mintea noastra.
Incepem sa facem lucruri care ranesc relatia, partenerul devenind un dusman si nu un aliat.
Suferinta si dezamagirea apar nu doar cand incetam sa facem lucruri pozitive ci si cand incepem sa facem lucruri negative. Modalitatile nesanatoase de comportament produc nemultumire, iar relatia de cuplu intra pe o panta descendenta.
Sfat: Cautati sa va amintiti mereu despre vremurile frumoase si momentele fericite, de activitatile care v-au consolidat relatia si lucrurile care va faceau placere. Incepeti sa faceti din nou acele lucruri.
Acum iti este mult mai clar de ce relatia ta nu mai este ce a fost, de ce in locul comunicarii s-a instalat tacerea?
Ce ar fi bine sa faci sau mai bine zis sa nu incetezi niciodata sa faci?