Ce ne ajută să ne vindecăm sufletul si mintea?

Tragând cu ochiul din curiozitate asupra unor articole și programe de dezvoltare personală pe care unii le trag la imprimantă din alte cărți și pe barba și mintea unor personalități sclipitoare, mi-a venit o idee în minte. Asta pentru că m-am gandit la modul în care eu am evoluat și care pot fi complcațiile atunci când nu faci să zic așa „lucrurile ca la carte”. La ce mă refer? Mai pe larg la sindromul SPIRITUALITĂȚII de care se îmbolnavește toată lumea. Nu știu ce se întamplă, e ca și cum marea majoritate sunt hipnotizați în masă. Poate cărțile sunt prea colorate sau impregnate cu informații și energii astfel încât cei slabi să le cumpere.

Deci, de foarte mult timp mă gândesc la asta. Și ca să fiu mai clară o sa mă refer la toate tehnicile spitituale, care în mare parte doresc vindecarea sufletului și a minții rătăcite. În ultima perioadă explozia solară de astfel de cărți este incredibilă. Oamenii le cumpară ca pe mâncare. Cel puțin Osho, care este considerat un mare intelept spiritual, are o foarte mare trecere.

Acum întrebarea mea este: cum poți tu de exemplu sa renunți la gelozie, dacă tu nu-i cunosti substraturile și cauzele?

  • Cum poți tu să înveți să accepți pe cineva dacă tu nu te iubești pe tine?
  • Cum ai putea să îl înțelegi pe celălalt dacă tu nu te cunoști pe tine?

Si aici vreau să mă refer la arta de a da și a primi iubire necondiționată. Cum să faci asta, când nimeni nu te-a învățat?

Citeam ce scria într-un așa zis program de relatii de cuplu, cum să îți construiești o relație adevarată de cuplu. Iubește, oferă, dăruiește, tu ești iubirea, atrage sufletul pereche și câte și mai câte. Mi se făcea părul maciucă. Dar asta atrage, asta cumpară oamenii, iluzii Dacă e să mă refer la a atrage, știi care este impactul gândurilor tale? Stii că sunt gânduri conștiente și inconștiente? Cum le faci față celor inconștiente pentru că ele sunt de fapt problema? Știi cum sĂ oferi și cui si cum să faci asta? Știi la ce nivel trebie să fii ca să oferi iubire necondiționată? ȘTII CĂ CINE TRĂIEȘTE CU ILUZIA CĂ VA ÎNTALNI SUFLETUL PERECHE VA RĂMANE SINGUR?

Cum îți scoți la iveală complexele și frustrările dacă tu nu știi să te cunoști pe tine, să le accepți și să le vindeci? Toate sunt legate între ele. Dorința de mai bine, te face să ignori că în viață, avem de parcurs niște etape dacă vrem să ajungem la maturitate sănătoși. Unele dintre aceste etape au fost sărite și asta o știm foarte bine. Trecerea de la adolescență la tinerețe, este sănătoasă dacă părinții te-au învățat ce înseamnă responsabilitatea și maturitatea. Dacă nu știi ce înseamnă toate astea, cum să știi să fii pe picioarele tale? Dacă este să mă exprim mai corect, aș putea spune că matematica din clasa a IV-a are legatură cu cea din clasa a V-a. Nu ai cum să știi mate de clasa a V-a, dacă nu o faci pe aia de clasa a IV-a. Ăsta este cursul firesc al lucrurilor.

Unde se îndreaptă atenția noastră atunci când trecem prin momente dificile și triste? Către spiritualitate. Să fie facută această alegere pentru că oamenii fug de responsabilitate? Sau poate pentru că ei cred că spiritualitatea presupune ceva magie?

De ce să apeleze oamenii la un psiholog sau un terapeut? Este prea scump. În schimb sunt preferate niște cărti de doi lei( nu toate ca să ne înțelegem) pe care apoi le aruncăm într-un colț, la loc de cinste. Iluzia magiei a fost creată citind o carte. Atunci cum să nu fii amăgit din nou? Cum să nu ajungi la aceleași probleme? Cum să nu ți se repete problemele dacă aștepți să îți pice ceva în cap? Știi vorba aia „că de ce fugi nu scapi?” Așa se întamplă în astfel de cazuri și crede-mă pe cuvânt când îți spun că așa este. Mi s-a parut foarte amuzant descris într-o carte care este rolul tehnicilor spirituale. Rolul lor este să te saturi de ele (hahahah). Zi-mi că nu sună amuzant?

O să mă refer pe scurt ce înseamnă o terapie și care este imaginea ei de ansamblu. Oamenii care apelează la terapie, sunt cei care nu reușesc prin mijloacele pe care le au la dispoziție sa intre în armonie cu viața. Aceasta se întamplă pentru că personalitatea lor este dezordonată. Ceea ce face un terapeut este sa îl restructureze, în așa fel încat el ajunge să înțeleagă ceea ce este, simte, gândește, cum poate dobândi stabilitate personală și respect, o atitudine pozitivă față de viață și problemele pe care le presupune aceasta. Aceasta este prima etapa, după care poți trece mai departe la a practica meditația, tehnici spitituale și ce îți mai trage cu ochiul prin cărți. Nu încerca să treci ca vodă prin loboda că te frigi. Te doare de îți sar capacele. Conditia este să ai o personalitate bine conturată, echilibrată și flexibilă pentru a nu fi copleșit de energiile pe care le zgândări. Dacă vei sări aceste etape e ca și cum ai conduce mașina( adică viața ta) fără să ai carnet. De frică știi că vei fi prins și așa se va întampla știi prea bine.

În caz contrar, vei fi constrâns să apelezi la un terapeut. Doar că pentru asta trebuie să fii pregătit să faci o schimbare și să muncești. În caz contrar, vei ajunge să crezi că ai aruncat cu banii pe geam și vei desconsidera munca terapeutului săracul. Îmi aduc aminte un caz. Un cunoscut în perioada studenției mele, avea nevoie de un terapeut. Voia să afle dacă este cu adevărat homosexual. Apelând la un terapeut, acesta pentru că știa ce face a aplicat o tehnică paradoxală și anume i-a spus când vei pleca de la mine vei fi heterosexual. La care răspunsul lui a fost „s-o crezi tu că așa va fi. Deci el era homosexual, însă voia să respingă această orientare. Terapeutul l-a impulsionat. Concluzia lui a fost “asta este nebun[”. P[rerea mea este că nu era pregătit pentru a face o schimbare sau mai bine zis nu îți dorea asta.

Prin urmare poți alege să devii un client fidel al unui psihiatru. Și asta va fi mai rău, pentru că gunoaiele pe care le ții în tine și încerci să le topești cu medicamente, produc reziduri toxice. Atenție mare!!! E ca și cum ai arunca gunoiul pe geam în fața casei(va mirosi cu siguranță) sau îl vei ascunde sub pres. Ceea ce nu îți recomand.

Ca urmare orice schimbare pe care vrem să o facem în viața noastră, prespune o anumită logică. Oricâtă voință și dorință de mai bine ne împinge de la spate, lucrurile trebuie să urmeze un anumit curs.

Toate aceste lucruri le-am învățat pe propria mea pilele și știu ce spun. Am fost de foarte multe ori îndrumată în perioadele mele de rătăcire să citesc tot felul de cărți spirituale. Le începeam și acolo rămâneau. Simțeam că nu le pot integra și asimila. Mi se părea că practicând ceea ce scrie în ele, mă abăteam de la obiectivele mele. Într-un anume fel, spritualitatea fără inteligență creează iluzie și dezordine. Cred si susțin că psihologia cu spiritualitatea fac echipă bună, în condițiile în care luăm din spiritualitate ceea ce se potrivește interiorului nostru. Asta înseamnă să nu luam de bun tot ceea ce scrie în cărți. Să alegem, să sortam, să adaptam. În funcție de stările noastre, de problemele cu care ne confruntăm, citind o carte, reținem ceea ce este important pentru noi în acel moment. Fă acest experiment și vei observa schimbarea. Citește din nou acceași carte în altă perioadă și vei constata diferența. Important este să fii pe treaba ta și în curtea ta.

"Cu drag, Nicoleta"
Pentru consiliere privată nu ezita sa mă contactezi.

Lasă un comentariu